Kia na autosalóne v Los Angeles predstavila novú generáciu kompaktného mestského crossoveru Soul. Ten prichádza ako elektromobil s nulovými (primárnymi) emisiami.

Autosalón v Los Angeles je v plnom prúde a novinku si priniesli aj Kórejci. Konkrétne predstavili v poradí druhú generáciu pomerne obľúbeného elektromobilu Kia Soul EV. Automobilka ale zatiaľ neprezradila dojazd, no podľa dohadov by mal Soul na jedno nabitie prejsť vyše 400 km.

Nový Soul EV dostal lítiovo-iónovú kvapalinou chladenú batériu s kapacitou 64 kWh, čo predstavuje výrazné zlepšenie dojazdu oproti predchádzajúcemu modelu. V štandarde je aj rýchlo nabíjací systém Combined Charging System (CCS).

Elektromotor produkuje výkon 150 kW (204 k) a krútiaci moment 395 Nm. Oproti predchodcovi ide o nárast o 110 Nm, čo by sa malo pozitívne premietnuť do zrýchlenia. Rovnaké pohonné ústrojenstvo sa nachádza aj v koncernovej Kii e-Niro a Hyundai Kona Electric, kde automobilky uvádzajú úctyhodný dojazd 470 km podľa normy WLTP.

Nový Soul EV tiež ponúka množstvo nástrojov pre vodiča, ktoré mu pomôžu šetriť spotrebu a predĺžiť tak dojazd. Jedným z nich sú napríklad štyri jazdné režimy – Eco, Comfort, Sport a Eco+, ktoré prispôsobujú odozvu na plyn a okrem toho regulujú úroveň regeneratívneho brzdenia, nastavenia klimatizácie a vykurovania a umožňujú vodičovi nastaviť rýchlostný limit. K dispozícii sú 4 úrovne rekuperácie brzdnej energie, ale aj funkcia „brake and hold“, vďaka ktorej vodič nebude musieť stáť na brzde napríklad na križovatke.

Vďaka rozmerom 4.196 mm na dĺžku, 1.800 mm na šírku a 1.600 mm na výšku Kia sľubuje dostatok miesta pre pasažierov ako vpredu, tak aj na zadných sedadlách. Palubnej doske dominuje 10,25-palcový dotykový displej infotainmentu, ktorý je štandardne vybavený zadnou parkovacou kamerou s parkovacím asistentom. Samozrejmosťou je aj podpora Apple CarPlay či Android Auto. Audiosystém tvorí 6 reproduktorov.

Nová Soul príde aj s celým radom bezpečnostných systémov. K dispozícii bude predkolízny systém Forward Collision Warning (FCW), asistent jazdy v jazdných pruhoch Lane Keeping Assist (LKA), sledovanie mŕtvych uhlov Blind Spot Collision Warning (BSW) či adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go. V závislosti od trhu je elektrický crossover vybavený siedmimi airbagmi.

Na starý kontinent príde Soul EV v prvej polovici budúceho roku a podľa informácií bude elektromobil jedinou dostupnou verziou. No s vyhliadkou zaujímavého dojazdu na jedno nabitie to nemusí byť vôbec zlá alternatíva (nielen) do mesta.

Zdroje: KIA | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes-AMG GT: Okrem faceliftu aj edícia PRO
Nasledujúci článokAko sa vyrába Škoda Fabia R5 s výkonom takmer 300 koní?!