Nórsko sa môže pochváliť rekordným predajom elektrických áut, ktoré pokryli skoro tretinu všetkých tržieb. Hlavný producent ropy usiluje o ukončenie predaja automobilov s fosílnymi palivami do roku 2025.

Zrejme prvá krajina v Európe, ktorá to so zelenou stratégiou myslí naozaj vážne. A to sa týka aj jej obyvateľov. V roku 2018 dosiahli predaje elektrických vozidiel v Nórsku nový svetový rekord. Prečo sa ale ekologickým autám tak darí v showroomoch osloviť zákazníkov?

Stratégia spočíva v nižších poplatkoch za prevádzku. V snahe znížiť emisie uhlíka a znížiť znečistenie ovzdušia Nórsko oslobodzuje vozidlá poháňané batériami od väčšiny daní. Dokonca ponúka majiteľom takýchto áut aj výhody v podobe bezplatných parkovacích a nabíjacích bodov. Nóri chcú týmto „opatrením“ urýchliť a spríjemniť prechod z dieselových a zážehových motorov.

Z Bratislavy do Košíc na jedno nabitie? Hyundai Kona Electric

Nezávislá nórska cestná spoločnosť uviedla informácie, že predaj elektrických vozidiel sa zvýšil na 31,2 % celkového predaja. Pre porovnanie, krivka rástla už od roku 2013, kedy bol predaj na 5,5 %, a v roku 2017 už bol na hranici 20,8 %. Medzitým sa súčasne znížil dopyt a predaj áut poháňaných naftou a benzínom.

Kompletne bez emisií

„Sme o malý krok bližšie k cieľu do roku 2025.“ To je vyjadrenie nórskeho parlamentu, ktorý chce aby boli všetky nové autá bez emisií. Riaditeľ NRF, Oeyvind Solberg Thorsen, zároveň varoval, že to bude ešte dlhá cesta. Predovšetkým treba myslieť na to, že sú stále dve tretiny vozidiel, ktoré majú „škodlivé spaľovanie“.

Je to celkom paradox, že najväčší producent ropy a zemného plynu v Západnej Európe chce zelektrifikovať krajinu. Ale v pozitívnom slova zmysle. Dokopy bolo v krajine predaných 148 000 vozidiel. Údaje o predaji konsoliduje celosvetové vedenie Nórska v oblasti predaja elektrických vozidiel na obyvateľa.

Test Nissan Leaf 2018: jeho skutočný dojazd je podstatne nižší!

Medzinárodná energetická agentúra (IEA), ktorá používa mierne odlišný merací prístroj pre podiel elektrických vozidiel, vrátane hybridov vo svete, ukázala podiel Nórska v roku 2017 na 39 percent. Oproti Islandu na druhom mieste s 12 percentami a Švédskom na treťom mieste so 6 percentami je to skutočný líder v zelenej energii.

Pre trocha globálnejšie porovnanie, obrovské krajiny ako Čína či Spojené štáty na tom moc dobre nie sú. Aj keď samozrejme treba počítať s omnoho vyšším množstvom obyvateľstva. Čo aj napriek tomu hovoria čísla? Najzaľudnenejšia krajina na svete má podiel 2,2 %, zatiaľ čo amíci iba 1,2 %.

Kto vie, na ktorej priečke by sa umiestnilo Slovensko. Vo svetovom meradle by sme asi boli malou bodkou medzi ostatnými, ale aby sa nepovedalo, aj Slováci kupujú elektrické autá. Najobľúbenejším (možno aj vďaka svojej cene a dostupnosti) je u nás Nissan Leaf. Druhé miesto má BMW i3 a za ním nasleduje elektrický SMART ForTwo.

Naši susedia z Čiech majú hlbšie do vrecka, pretože najpredávanejším elektrickým vozidlom sa stal Volkswagen e-Golf. Výhodu majú aj u predajcov, ktorí ponúkajú aj modely Tesla X či Tesla S. Snáď sa v roku 2019 dočkáme takýchto modelov aj my.

Zdroj: nbcnews.com I ecoauto.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokStrašiak motoristov – posypová soľ. Ako sa pred ňou chrániť?
Nasledujúci článokTest Škoda Superb Combi L&K, diaľničiar na poslednom kilometri