Po novej triede A, ktorá debutovala v uplynulom roku, prichádza na rad aj sesterská trieda CLA. Aktuálna generácia narástla vo všetkých rozmeroch. Čo ešte od nej môžeme očakávať?

Ako je zvykom v automobilovom priemysle, Mercedes ukázal druhú generáciu triedy CLA ešte pred oficiálnym debutom. Najstaršia automobilka sveta na oficiálnych fotografiách prezentuje konkrétne verziu CLA 250 Edition 1, ktorá pod kapotou ukrýva 2,0-litrový štvorvalcový turbomotor s pomerne slušným výkonom 165 kW (224 koní) a krútiacim momentom 350 Nm. Pozrime sa ale na novinku bližšie.

Ide o revolúciu, alebo len evolúciu? Nuž, podľa oficiálnych fotografií nejde v porovnaní s prvou generáciou o nič prevratené. Modelový rok 2020 je oproti predchodcovi o poznanie elegantnejší a prináša typický zamračený žraločí vzhľad po vzore väčšieho brata CLS. Rovnako aj pri pohľade na zadnú časť auta nám ako prvé príde na um väčšie CLS.

Mercedes tvrdí, že nová trieda CLA narástla takmer vo všetkých rozmeroch. Kým predchodca mal na dĺžku 4640 milimetrov, novinka ponúkne o 48 milimetrov viac, na šírku pribrala dokonca až 53 milimetrov na celkových 1830 milimetrov a o 30 milimetrov narástol aj rázvor kolies na hodnotu 2729 milimetrov. Širší postoj podčiarkuje aj fakt, že novinka je oproti predchodcovi o 2 milimetre nižšia.

Moderné technológie a výkonný motor

Zaujímavý vzhľad je, samozrejme, doplnený tou najlepšou technolģiou, akú Mercedes v tejto triede automobilov ponúka. Nesmie chýbať ešte stále pomerne nový infotainmentový systém MBUX, ktorý bude v novinke k dispozícii s pomocníkom s umelou inteligenciou, či dvoma obrazovkami: jednou priamo pred vodičom a druhou na palubnej doske, pomocou ktorej bude možné ovládať multimédiá. Tieto veci už poznáme z novej triedy A.

Mercedes nezanedbal ani bezpečnosť a samozrejmosťou je celý rad asistenčných systémov, ktoré sa nachádzajú aj v sesterskej triede A. Za všetky spomenieme dnes už v podstate nutný adaptívny tempomat, automatické núdzové brzdenie a či asistent vybočenia z jazdného pruhu.

Vychádzajúc z modulárnej platformy, na ktorej stojí aj trieda A a trieda A sedan, bude nová generácia modelu CLA k dispopzícii ako s pohonom predných, tak aj s pohonom všetkých kolies, ktoré v Mercedese volajú 4Matic. Otázkou ale ostáva, či bude novinka v ponuke výhradne s automatickou prevodovkou, alebo sa dočkáme aj predaja verzie so spojkovým pedálom. Limitovaná edícia, ktorú Mercedes predstavil na oficiálnych fotografiách, sa bude spoliehať na dvojspojkovú automatickú prevodovku.

Neskôr prídu aj AMG modely, ktoré ponesú označenie 35 a 45. Obe verzie bude poháňať dvojlitrový turbomotor vyvinutý divíziou AMG. Agregát v tej výkonnejšej verzii ponúkne výkon na úrovni až 400 koní. Na druhej strane sa očakáva, že štýlový CLA Shooting Brake bude predstavený v druhej polovici roku 2019.

Zdroje: Mercedes | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest SEAT Leon Visio, zopár kompromisov pre podarený kombík
Nasledujúci článokLamborghini Huracán EVO, ostrejší dizajn a vyšší výkon