Volvo predstavilo modernizovanú verziu jedného zo svojich kľúčových modelov – veľkého SUV XC90. Facelift prináša pohonnú jednotku s novou eco-friendly technológiou, ktorá podľa slov automobilky predstavuje ďalší krok v stratégii elektrifikácie.

Modernizované Volvo XC90 prichádza s celým radom zaujímavých noviniek. Okrem iného  prináša aj najnovší brzdný systém, ktorý využíva obnoviteľnú kinetickú energiu. Ten bude švédska automobilka montovať aj do aktuálnych motorizácií. Ide tak o nový integrovaný elektrifikovaný pohonný systém pod označením „B“. Volvo tvrdí, že nová pohonná jednotka ponúka až 15 %-nú úsporu paliva a, samozrejme, zníženie emisií. Nový elektronický brzdový systém spolupracuje so systémom obnovy energie a znižuje spotrebu paliva a emisie tým, že rekuperuje kinetickú energiu pri brzdení.

Modernizované Volvo XC90 s prívlastkom „B“ má podľa slov švédskej automobilky predstavoval ďalší krok k jej elektrifikačným ambíciám. Nové vozidlá s písmenom B v označení tak doplnia existujúci hybridný variant T8 Twin Engine.

Okrem toho, veľmi decentné (až takmer žiadne) zmeny sa dotkli aj exteriéru. Konkrétne ide o nové kolesá, farby a novú mriežku chladiča. Najzásadnejšími zmenami v interiéri je skutočnosť, že XC90 je možné konfigurovať s množstvom rôznych spôsobov usporiadania sedadiel.

Sedadlá v rôznych kombináciách

Od štvormiestneho variantu Excellence cez sedemmiestne rodinné SUV, až po úplne novú šesťmiestnu konfiguráciu bude Volvo XC90 v ponuke v usporiadaní s ľubovoľným počtom sedadiel. Ďalšie možnosti osobného prispôsobenia ponúka aj výber nových interiérových materiálov, napríklad vlnenej tkaniny.

Model XC90 je postavený na samostatne vyvinutej platforme od Volva a disponuje aj vlastnou hnacou sústavou a bezpečnostnými technológiami. S príchodom XC90 na trh v roku 2014 bol znamenaný začiatok novej etapy švédskej značky. Okrem iného auto prišlo aj so špecifickým dizajnérskym jazykom, ktorý charakterizuje motív Thorovho kladiva a plávajúca mriežka chladiča. Revolúcia nastala aj v interiéri a v súčasnej dobe používajú podobnú architektúru palubnej dosky aj ostatné modely značky. Doposiaľ si druhú generáciu Volva XC90 zakúpilo viac ako 320-tisíc zákazníkov po celom svete.

Pokiaľ ide o technológie aktívnej bezpečnosti, faceliftované Volvo XC90 ponúkne vodičom pomoc s riadením v rámci systému automatického brzdenia v meste City Safety aj informačného systému slepého uhlu. Technológia City Safety s funkciou automatického brzdenia je dodnes jediným systémom na trhu, ktorý rozpoznáva chodcov, cyklistov aj veľké zvieratá. Systém upozornenia na križujúce vozidlá po novom ponúkne aj funkciu automatického brzdenia.

Zdroje: Volvo | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCUPRA ide do boja s novým modelom, privítajte Formentor!
Nasledujúci článokNové Audi SQ5, naftový kráľ s obrovským krútiacim momentom!