Domov News Aston Martin Valkyrie – Poznáme jeho výkon

Aston Martin Valkyrie – Poznáme jeho výkon

Aston Martin Valkyrie, AM-RB 001 či Nebula. Volajte ho ako len chcete ale tento model je jednoznačne veľmi kontroverzným kúskom. Výrobca tvrdí, že sa jedná o najrýchlejšie cestné auto na svete, napriek tomu bol jeho výkon po dlhú dobu neznámy. 

Aston Martin je známy najmä svojimi superluxusnými coupé-čkami ako napríklad Vanquish, Vantage, DB9 alebo DB11. Pre zanietencov, ktorí sú ochotní obetovať veľkú dávku cestovného komfortu kvôli možnosti potrápiť iné superšporty na okruhu sú (boli) v ponuke Vantage GT8, Vantage GT12 a Vulcan. Tieto pretekárske vozidlá sú limitované na 100 alebo 150 kusov a pod ich kapotami často nájdete upravený motor od nemeckej firmy AMG. Ako sa hovorí, na dobré veci si treba počkať a inak tomu nie je ani pri modeli Valkyrie.

Valkyrie má za úlohu spojiť extrémne rýchle pretekárske auto s možnosťou využitia v každodennej premávke. Na tom, aby bolo auto čo najlepšie vyladené sa podieľajú aj externé firmy Cosworth, Rimac a dokonca aj tím Red Bull Advanced Technologies, ktorý sa preslávil svojimi úspechmi vo Formuli 1. Keďže sa jedná o netradičnú spoluprácu relatívne rôznorodých firiem, výsledok by mal byť nečakaný. A to aj je.

Pokiaľ predpokladáte, že nový Aston Martin bude poháňaný preplňovaným motorom od AMG, ste na omyle. Srdce tohto vozidla tvorí atmosférický dvanásťvalec s objemom 6.5 litra stavaný do „V“ v uhle 65 stupňov. Bol vyrobený automobilovou spoločnosťou Cosworth, ktorá (rovnako ako Red Bull Advanced Technologies) disponuje enormným množstvom skúseností z pretekov F1.

Motor ako z F1

Jeho výkon je rovných 1 000 konských síl a dosahuje ho pri 10 500 otáčkach za minútu. To nie je všetko. Za prenikavého a ostrého zvuku motor pokračuje až na hranicu 11 000 otáčok za minútu, čo sa približuje k hodnote vozidiel Formuli 1.  Pri tom všetkom sa kládol dôraz aj na redukciu hmotnosti. Motor, ktorý je vyvinutý špeciálne pre toto vozidlo váži len 202 kilogramov. Krútiaci moment je na hodnote 740 Nm pri 7 000 otáčkach. Počkať, len 740 Nm? Veď v dnešnej dobe majú niektoré supersedany viac! Moment, to nie je všetko.

Spaľovaciu pohonnú jednotku totiž dopĺňa elektrický motor od firmy Integral Powertrain s ultraľahkou batériu, ktorú dodala firma Rimac. Vďaka nemu má celková pohonná sústava ešte o 160 koní a 280 Nm viac. To znamená, že výsledný certifikovaný výkon je na hodnote 1 160 konských síl a 900 Nm pri 6 000 otáčkach.

Aston Martin momentálne pracuje na vývoji prvých kúskov, ktoré sa pravdepodobne dostanú do rúk majetnejších šťastlivcov až o pár rokov. Keď bude Valkyrie hotový, bude dostupný v štyroch verziách:

  • AMR Track Performance
  • Ultimate
  • Mantis
  • Spirit

Podobne ako pri modeloch Vantage GT8 a GT12 pôjde o striktne limitovanú edíciu – vyrobených bude iba 150 kusov. Osobne ma najviac prekvapuje to, že auto s takým vysokým výkonom a atmosférickou V12-kou bude spĺňať čoraz striktnejšie emisné normy (ako tvrdí výrobca). Mnohých z vás určite zaujíma, koľko trvá akcelerácia z pokoja na 100 kilometrov za hodinu. Táto informácia je zatiaľ neznáma, ale vzhľadom na výkon a vzhľad karosérie určite nebude trvať viac ako 3 sekundy.

 Zdroje: Aston Martin | autoevolution | startstop.sk

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest Ford Focus Kombi 1,5 TDCi, keď je nafta jasnou voľbou!
Nasledujúci článokNajpredávanejší plug-in hybrid v Európe, Mitsubishi Outlander PHEV, prichádza s vylepšeniami