Našťastie, autobus bol počas nešťastného incidentu mimo prevádzky, takže okrem vodiča sa žiadny cestujúci nezranili. Stavia to ale zemný plyn medzi nebezpečné pohony pre verejnú dopravu?

To, čo sa mohlo zdať ako inteligentné technické rozhodnutie, malo cez víkend na obed katastrofálne následky. Autobus bol vybavený palivovou nádržou poháňanou zemným plynom na streche. Čo čert nechcel, kombinácia nízkeho nadchodu tunela a umiestnenej nádrže spôsobil katastrofu.

Autobus bol v okamžiku pohltený plameňmi a ulicami hlavného mesta Švédskeho kráľovstva sa prehnal silný výbuch. Tlaková vlna rozbíjala okná a všade strhávala z budov trosky. Nižšie si môžete pozrieť aj video z danej situácie, ktorá ale nevyzerá až tak hrozne. Hoci bola scéna chaotická, bohužiaľ, jediným zraneným sa stal šofér autobusu, ktorý unikol s ťažkými popáleninami a bol prevezený do nemocnice.

Bus explodes in central Stockholm (ACTUAL FOOTAGE OF EXPLOSION)

Umiestnenie nádrže na streche zo sebou nesie menšie riziko, ako by sa mohlo zdať. Totižto, zásobník inštalovaný na zadku autobusu je oveľa viac vystavený vonkajším vplyvom – nárazom a nehodám. Preto je miesto na streche oveľa menej náchylné na vzniknuté nepríjemnosti.

Informácie nehovoria o tom, prečo sa vodič pokúšal manévrovať autobus do tunela, ale špekuluje sa o tom, že sa pokúšal ušetriť čas na trase. Teraz je zrejmé, že to bol dosť nebezpečný hazard. Zrejme vodič ale nedokázal rozpoznať (alebo ich ignoroval) dostatočné varovania o primeranej výške vozidla.

Je tu ale možnosť katastrofy aj na Slovensku? Do vozového parku dopravného podniku Bratislava v roku 2017 tiež pribudol autobus s ekologickým pohonom na stlačený zemný plyn (CNG). Nakoľko je CNG ekologickou alternatívou k tradičným palivám a prispieva k čistejšiemu ovzdušiu v slovenských mestách, stal sa obľúbenou zelenou alternatívou dopravy.

Štvordverový, nízkopodlažný autobus SOR NGB 12 má celkovú kapacitu 83 miest, z toho 27 na sedenie. CNG motor, ktorý poháňa zadnú nápravu, spĺňa emisnú normu EURO 6. Je umiestnený v zadnej časti vozidla, pričom nádrže na stlačený zemný plyn sú tiež na jeho streche. Veríme, že naši vodiči sú skúsenejší a podobný prípad sa u nás opakovať nebude.

Zdroj:                                                                         Associated Press ı thedrive.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJe to Americký sen? Klasika ’59 Coupe DeVille môže byť Vaša, ak chcete žiť naplno
Nasledujúci článokPRVÁ JAZDA: Mazda 3 Skyactiv-G122