Domov News Prichádza úpadok automobilového priemyslu? Bosch nie je úplne proti.

Prichádza úpadok automobilového priemyslu? Bosch nie je úplne proti.

Portál autonews poukazuje na najnovšie  zmeny v automobilovom priemysle. Po dlhom období rastu začínajú firmy pociťovať nižšie tržby. Čaká aj Slovensko masívne prepúšťanie?

Automobilový priemysel na Slovensku tvorí až 44% celkovej priemyselnej výroby. Priamo a nepriamo zamestnáva približne 250 000 slovákov. Vďaka zahraničným investorom a skúsenej pracovnej sile, ktorú naša krajina ponúka dokázalo toto odvetvie priemyslu v našej krajine zaznamenať až 5-násobný rast v priebehu 10 rokov. Rovnako bol na tom aj dodávateľ dielcov Bosch.

V posledných rokoch sme teda mohli vidieť automobilový priemysel nepretržite rásť a prekvitať. Svedčí o tom aj fakt, že Slovensko je krajinou, v ktorej sa vyrobí najviac áut na jedného obyvateľa (cca. 190). Síce práca za pásom v bratislavskom Volkswagene či žilinskej Kii nie je priam najpríjemnejšia, stále je to lepšie ako byť dlhodobo nezamestnaný. Táto situácia sa však čoskoro môže zmeniť. Nemecký dodávateľ dielcov Bosch začína cítiť stagnáciu ako prvý.

Výkonný riaditeľ firmy Bosch Volkmann Denner prezrail nemeckým novinám, že budúci rok firma očakáva stagnujúce predaje. Má byť tomu tak kvôli zhoršeniu vyhliadok, ktoré rovnako ovplyvní aj konkurenciu. Pre východonemecký týždenník taktiež podotkol, že firma nebude schopná udržať úroveň marže na hodnote z roku 2018. Plány firmy predpovedajú stagnáciu, čo je presným opakom toho, čo sa dialo vo svete automobilového priemyslu po minulé roky. Denner povedal, že hnací vietor jedoducho pominul a Bosch bude musieť čoskoro čeliť prepúšťaniu zamestnancov.

“Bude to mať dopad hlavne na zamestnancov pracujúcich v továňach na výrobu dielcov do naftových vozidiel.”

Podľa slov výkonného riaditeľa sa bude firma snažiť aby boli zamestnanci prepúšťaní spoločensky zodpovedným spôsobom. Oslabenie priemyslu pritom zaznamenávajú aj firmy ZF Friedrichshafen a Continental.

Vykonštruovaný boj proti Dieslom? Tie najnovšie sú čistejšie než…

Akým smerom sa bude automobilový priemysel uberať najbližších päť či desať rokov je ešte otázne. Vešteckú guľu nemá nik a popri náhlych zmenách a nových zisteniach je veľmi ťažké čokoľvek predpokladať. Automobilový priemysel na Slovensku zamestnáva povšimnuteľné percento populácie a ďalšie masívne prepúšťanie je viac ako nežiaduce. Zostáva nám len veriť na lepšie zajtrajšky.

Zdroj: autonews / startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai si pre Frankfurt pripravil prototyp s nádychom minulosti
Nasledujúci článokFord plánuje nové elektrické SUV, ktoré sa inšpirovalo Mustangom