Domov News Kedy skončia nálepky z TK a EK na čelnom skle?

Kedy skončia nálepky z TK a EK na čelnom skle?

Nalepky na celnom skle stk ek ko

Aj vás už napadlo, na čo sú vám tri doklady o úspešnom absolvovaní technickej a emisnej kontroly? Minimálne jedného z nich by sme sa mohli pokojne zbaviť. Je to reálne? A prečo by vlastne nemalo byť?

Je to taký zvláštny archaizmus. Dostávame jeden rodný list, jeden občiansky preukaz, jeden cestovný pas, jeden preukaz poistenca, ale tri doklady o absolvovaní technickej a emisnej kontroly. Že vám v tom chýba logika a opodstatnenosť? Myslím si, že nielen vám. Len ťažko si viem predstaviť  argument, prečo musia byť tri. Protokoly, kartičky a nálepky na čelné sklo. Keď ich dostaneme, sme radi, že to máme za sebou a počet dokladov príliš neriešime. Šomrať začneme až vtedy, keď ideme meniť čelné sklo. A to sa na Slovensku vzhľadom na kvalitu našich ciest deje pomerne často. Tak teda prečo?

Národná asociácia STK, ktorá združuje 56 prevádzkovateľov staníc STK, sa už raz o zrušenie nálepiek pokúsila. Bolo to v roku 2017 a k svojmu návrhu vtedy uviedla: „Národná asociácia STK navrhla ministerstvu dopravy ich zrušenie. Navrhujeme ponechať len vyznačený protokol o kontrole technického stavu ako jediný povinný doklad o vykonaní technickej a emisnej kontroly. Kontrola a evidencia áut je dnes plnohodnotne realizovaná prostredníctvom moderných informačných systémov“. S návrhom Národnej asociácie STK, ako sa uvádza v stanovisku, sa stotožnilo aj ministerstvo vnútra, do ktorého pôsobnosti spadá Policajný zbor. Žiaľ, motorista aj po dvoch rokoch stále po úspešnom absolvovaní STK a EK dostane kompletnú zostavu dokladov. Teda nálepky, kartičky a protokoly. Nerozumiem prečo.

Náš názor

V prípade, že sa jedná o odstavené auto, dnes nie je problém prelustrovať ho v databáze doslova za pár sekúnd a podobnou technikou sú vybavené aj hliadky Polície. Tie dokážu auto po načítaní EČV prelustrovať dokonca skôr, ako zastaví. A v konečnom dôsledku, ak policajná hliadka zastaví auto, pýta si od vodiča občiansky a vodičský preukaz, doklady k vozidlu a doklad o zaplatení PZP. Toto považujeme za štandardný postup. Bol by problém, aby si vypýtal aj protokol o absolvovaní STK a EK. Ak je ale problém v tom, že to nie je viditeľné navonok, mali by sme sa zamyslieť napríklad nad tým, či by občania nemali nosiť občiansky preukaz viditeľne vystavený. Veď je to v podstate to isté, alebo nie?

Kvôli priestupku vás polícia už nezastaví, miesto toho vám príde pokuta domov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJozef Kabaň končí v Rolls-Royce s okamžitou platnosťou!
Nasledujúci článokKona Hybrid a Ioniq Electric majú oficiálne slovenské ceny