Domov News Porsche a Boeing pracujú na vývoji elektrického osobného lietadla

Porsche a Boeing pracujú na vývoji elektrického osobného lietadla

Obe spoločnosti, Porsche a Boeing, oficiálne oznámili štart vzájomnej spolupráce v oblasti prémiovej mestskej leteckej mobility. Spoločne vytvoria elektrické kompaktné lietadlo s kolmým štartom aj pristávaním, určené na krátke vzdialenosti.

Vzájomná dohoda, ktorú podpísali zástupcovia spoločnosti Porsche a Aurora Flight Sciences, dcérskej spoločnosti Boeing, štartuje úplne novú éru. Spoločnosti budú realizovať prieskum trhu s prémiovou mestskou leteckou mobilitou a samotného rozšírenia mestskej dopravy o vzdušný priestor.

„Porsche sa snaží rozšíriť svoje pôsobenie, ako výrobca športových automobilov tým, že sa stane poprednou značkou prémiovej mobility. Z dlhodobého hľadiska to môže znamenať prechod do tretej dimenzie cestovania,“ hovorí Detlev von Platen, člen Výkonnej rady pre predaj a marketing spoločnosti Porsche AG. „Kombinujeme silné stránky dvoch popredných svetových spoločností, aby sme naštartovali potenciálny kľúčový segment trhu budúcnosti.“

Budúcnosť za dverami

Vďaka partnerstvu vytvorí spoločnosť medzinárodný tím, ktorý sa bude zaoberať rôznymi aspektami mestskej leteckej mobility, vrátane analýzy trhového potenciálu prémiových vozidiel a možnosti ich použitia. Boeing, Aurora Flight Sciences a Porsche spolu so svojimi spoločnosťami Porsche Engineering Services GmbH a Studio F.A. Porsche podľa materiálov zverejnených na oficiálnej stránke firmy Boeing, už vyvíjajú koncept plne elektrického lietadla s kolmým štartom ale aj pristávaním. Bližšie a konkrétnejšie informácie k jednotlivým parametrom osobného lietadla však zatiaľ nie sú k dispozícií. Na podrobné informácie o dolete, dobe nabíjania, rýchlosti letu a podobne si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Štúdia spoločnosti Porsche Consulting z roku 2018 predpovedá, že trh mestskej leteckej mobility sa výrazne posunie v pred po roku 2025. Štúdia taktiež ukazuje, že nové riešenia mestskej leteckej mobility budú cestujúcich prepravovať rýchlejšie a efektívnejšie než doposiaľ využívané konvenčné spôsoby pozemnej dopravy. V neposlednom rade bude tento spôsob dopravy ekonomicky výhodnejší ale aj flexibilnejší.

Nejedná sa pritom o prvý pokus nemeckej automobilky dostať sa do vzduchu. Inžinieri Porsche sa totiž podieľali aj na pilotnej kabíne lietadla Airbus A310 a v osemdesiatych rokoch bol základom pre letecký motor PFM 3200 práve plochý šesťvalec od Porsche.

Zdroj: Boeing & Porsche

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBoli sme sa pozrieť na prvom Cars & Coffee v Mníchove!
Nasledujúci článokSsangYong Korando sa vracia a konkurovať chce Škode Kodiaq!