Domov Elektromobilita BMW i4 ukazuje, ako bude vyzerať elektrická budúcnosť pôžitku z jazdy

BMW i4 ukazuje, ako bude vyzerať elektrická budúcnosť pôžitku z jazdy

Zdroj: BMW

Prvý bavorský elektromobil vo svojej kategórií bude spájať dynamické vlastnosti, športový a elegantný dizajn, prémiovú kvalitu a priestranný komfort ako aj všestrannosť štvordverovej karosérie typu Gran Coupé. BMW i4 má predefinovať novodobý zážitok z jazdy.

Prémiová stredná trieda je hlavným útočiskom značky BMW. Spolu s modelmi radu 4 Coupé, Cabrio a Gran Coupé je práve BMW radu 3 vozidlom, spájajúcim kľúčové  vlastnosti a typickú radosť z jazdy v mimoriadne koncentrovanej forme. Nemecký výrobca teraz prenáša svoje najväčšie prednosti do doby elektrickej mobility. Dôležitým momentom bude vývoj modelu BMW i4.

Všetko sa bude točiť okolo piatej generácie technológie pohonu BMW eDrive, ktorú spoznáme s príchodom modelu iX3 v roku 2020. Neskôr ju budú používať aj typy iNEXT a  i4. Novo vyvinutý pohon BMW eDrive, ktorý sa predstaví aj s najnovšími technologickými výdobytkami v oblasti článkov batérií, prinesie v modeli BMW i4 nové štandardy športového výkonu, pričom jeho dojazd bude až do vzdialenosti 600 kilometrov.Štandardy tiež bude nastavovať v oblasti energetickej hustoty, účinnosti a dojazdu bez vypúšťania lokálnych emisií.

Výnimočný výkon a mimoriadna účinnosť

Elektrický motor, výkonová elektronika, nabíjacie zariadenie a vysokonapäťová batéria. To sú komponenty, ktoré boli vyvinuté úplne nanovo. Elektromotor vyvinutý pre BMW i4 dodáva maximálny výkon približne 390 kW (530 konských síl), čím dosahuje úroveň osemvalcových spaľovacích motorov v aktuálnych ostrých modeloch značky BMW. Jeho okamžitý nástup sily dáva modelu BMW i4 výnimočné výkonové vlastnosti a mimoriadne vysokú účinnosť. Prvé Grand Coupé značky BMW i zrýchli z 0 na 100 km/h za približne 4,0 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť viac ako 200 km/h.

Konštrukcia vysokonapäťových batérií vyvinutých pre model BMW i4 patrí medzi tie najvyspelejšie a vyznačuje sa mimoriadne plochým tvarom a upravenou energetickou hustotou. Pri hmotnosti približne 550 kilogramov obsahuje približne 80 kWh energie. Vďaka tomu poskytuje modelu BMW i4 dojazd do vzdialenosti približne 600 kilometrov. Možno ju používať v plug-in hybridných modeloch ako aj v čisto elektricky poháňaných vozidlách a je navrhnutá tak, aby zvládla nabíjací výkon až do 150 kW.

To umožňuje, aby sa vysokonapäťová batéria modelu BMW i4 nabila na 80 percent svojej plnej kapacity približne za 35 minút. To znamená, že na dojazd do vzdialenosti 100 km sa nabije približne za šesť minút. Čisto elektrické Gran Coupé sa začne vyrábať od roku 2021 a následne sa dostane na celosvetové automobilové trhy. Vyrábať sa bude v hlavnom závode spoločnosti v Mníchove.

Test BMW i3S REX: Šialená električka s dojazdom 330 km!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNočná mora vodičov, stredopruhári na D1: Ako správne jazdiť na diaľnici?
Nasledujúci článokElektrický Ford Mustang Mach-E je tu. Poznáme jeho cenu aj výkon