Domov News Turecko prichádza s vlastnou automobilkou TOGG, stojí za ňou štát

Turecko prichádza s vlastnou automobilkou TOGG, stojí za ňou štát

togg-suv 02

Situácia v Turecku je v skutku pestrá, po vojenskom konflikte sa koncern VW stiahol. Prezident Recep Tayyip Erdogan, sa však rozhodol vytvoriť vlastnú automobilku TOGG.

togg-suv

Turecko, podobne ako Slovensko, patrí medzi popredných výrobcov automobilov. Vlastnú úspešnú automobilku aj napriek svojej veľkosti doposiaľ nemalo, avšak Turecký výrobca automobilov len nedávno vyhral verejnú súťaž na autobusy do Bratislavskej MHD. Aktuálne prichádza na trh nová Turecká automobilka s názvom TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu).

Turecko dováža do Európy hlavne autá značiek Ford, Renault, FIAT Chrysler, Hyundai a Toyota. Podľa miestneho portálu Turecko minulý rok vyrobilo zhruba 1,6 milióna áut. Nová automobilka vznikla vďaka myšlienke tureckého prezidenta. Samotné konzorcium vzniklo v roku 2018 za účasti veľkých spoločností ako Anadolu Group, BMW Turkey, Kök Group, Turkcell a Zorlu Holding.

Fabrika za 3,7 miliardy dolárov bude umiestnená v okolí mesta Gemlik. Výhodou umiestnenia je blízkosť prístavu a tiež zóny voľného obchodu. Po plnom rozbehnutí má zamestnávať až 4 400 ľudí. Turci v nej chcú vyrábať až 5 rôznych modelov. Prvým z nich by mal byť práve predstavený koncept SUV. Výroba by mala začať v roku 2022. Druhým modelom, ktorý sa objaví v roku 2024 bude sedan.

Dizajn sa podaril

O dizajn sa postaralo legendárne štúdio Pininfarina. Treba uznať že dizajn exteriéru ale aj interiéru sa jednoducho podaril. Tvarová koncepcia je relatívne originálna a esteticky jednoduchá. Miestami môže trochu pripomínať Hyundai alebo Range Rover. Dve rôzne prevedenia masky v prípade SUV napovedajú, že TOGG prinesie okrem čisto elektrickej verzie aj klasickú spaľovaciu.

Plne elektrický model by mal priniesť na výber dve kapacity batérií. Menšia ponúkne dojazd 300 kilometrov a väčšia takmer 500. Presná rýchlosť nabíjania doposiaľ nie je známa, automobilka však deklaruje že z nula na osemdesiat percent by to SUV malo zvládnuť za 30 minút. Na batérie má turecký výrobca poskytovať záruku 8 rokov. Základné SUV bude mať jeden motor na zadnej náprave a ponúkne výkon 147 kW (200 k). Dvojmotorová verzia pridá motor dopredu a celkový výkon dosiahne 294 kW (400 k). Už základná verzia zrýchli na stovku za 7,6 sekundy, najvýkonnejšia by to mala stihnúť za 4,8 sekundy.

togg-c-suv-interier

Interiér nesie prvky minimalistického dizajnu. Pozornému oku neunikne ani ovládací panel BMW iDrive či tlačidlá multifunkčného volantu z Peugeot. TOGG stavil skôr na luxus ako dostupnú funkčnosť. Finálnu cenu a podobu nového modelu, začínajúcej automobilky sa dozvieme už čoskoro.

To či sa aj napriek veľkej štátnej podpore podarí Tureckej automobilke uspieť na trhu ukáže až čas. Minimálne po dizajnovej stránke to má našliapnuté správnou cestou.

Test Hyundai Kona Hybrid, jazdí za menej ako päť litrov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKoniec stočených vozidiel? Od nového roka platia nové pravidlá
Nasledujúci článokLuxusný Genesis GV 80 predstavený, štvorkolka a tri rady sedadiel nesmú chýbať