Týka sa to hlavne ľudí, ktorý v tomto odvetí pracujú. Kvôli elektrifikácii sa znižujú stavy a automobilky už nepotrebujú toľko zamestnancov. Čo sa v automobilovom priemysle zmenilo? Stane sa zo sveta jeden veľký Detroit?

Zmena je život. To isté platí aj v automobilovom priemysle. Neustále sa vyvíjajú nové technológie, inovácie napredujú a dopyt po vozidlách stúpa. Takto pred sto rokmi sme vyradili kone, ktoré naši predkovia používali ako dopravné prostriedky. Práve vtedy začal vývoj automobilov vo väčšom meradle. Tento raz je na čele elektrifikácia a prepúšťanie.

Spoločnosť Yahoo Finance uviedla, že rok 2019 je jednoznačne jedným z najhorších rokov v automobilovom priemysle. Ide predovšetkým o hromadné prepúšťanie a stratu pracovných miest v globále. Prečo sa to deje? Vlastne je to veľmi jednoduché. Pri výrobe elektrických vozidiel nie je potrebné také množstvo pracovníkov. Zároveň vak spoločnosti musia uvoľňovať financie na budúce investície do EV.

 

Elektrické vozidlá majú oproti spaľovacím súrodencom menej komponentov, takže sa znižuje aj potrebná pracovná sila. Len v roku 2019 bolo oznámené, že sa zruší 80 000 pracovných miest. Ide hlavne o Nemecko, USA a Veľkú Britániu. Posledná zmienená navyše čelí otázke Brexitu, ktorá túto neistotu ešte zvyšuje.

V júni 2019 spoločnosť Ford odstavila jeden zo svojich závodov a prepustila 1700 zamestnancov, Honda tiež zatvorila brány jednej fabriky a prepustila 3500 ľudí. Jaguar pre zmenu prepustil 4500 zamestnancov po celom svete. Audi minulý mesiac takisto oznámilo, že do roku 2025 zníži počet pracovných miest o 9 500 ľudí. Volkswagen ale hovorí o tom, že najme zároveň 2000 špecialistov v oblasti e-mobility, a tým sa celkové straty znížia na 7 500.  Mercedes-Benz bude prepúšťať 10 000 zamestnancov, aby ušetril peniaze na investície do EV.

Centrum riadenia predpokladá, že v najbližších rokoch to nebude o nič ľahšie. V automobilovom priemysle by sa malo v zmysle doterajšej bilancie zredukovať až 150 000 miest. Nástup elektrických vozidiel, nové technológie v oblasti mobility a prípadná autonómia zmenia toto odvetvie navždy. Myslíte si, že automobilkám záleží na tom, za akú cenu?

Test Mazda CX-30 Skyactiv-X, prečo by ste si ju mali kúpiť?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJYahoo
Predchádzajúci článokBMW a Mercedes urobili niečo nemysliteľné, zakúpili konkurenciu
Nasledujúci článokHyundai opäť rastie, stal sa jednotkou u súkromných zákazníkov