Stane sa odchod Nissanu z aliancie s Renaultom skutočnosťou alebo išlo iba o poplach? Rozviazanie zmluvy zatiaľ obe automobilky popierajú.

Všetka pozornosť automobilového sveta sa v posledných týždňoch a mesiacoch upriamila na alianciu Renault-Nissan a na bývalého CEO Carlosa Ghosna. Ako sa dalo čakať, nie je všetkému koniec. The Financial Times prednedávnom informoval o tom, že Nissan už chystá plány ako odísť z aliancie a nenarobiť paseku. Útek Ghosna z Japonska mal túto snahu iba pohnať dopredu.

Test Nissan Leaf Tekna 40 kWh – najpredávanejší elektromobil v celej svojej kráse

Rovnaký zdroj informuje aj o tom, že malo dôjsť k niekoľkým schôdzkam, aby boli aliančné vzťahy znova napravené. Názory spoza opony sú však rôzne. Zatiaľ čo jedny uvažujú o novom vedení značky Nissan, tí druhí tvrdia, že práve Renault je kľúčom k úspechu tejto značky. Pripomeňme si čísla, aliancia Renault-Nissan-Mitsubishi vyprodukuje každý rok cca 10 miliónov kusov.

Rozdelenie partnerov by znamenalo hľadať svoje „zdroje“ v iných vodách. Vedenie Renaultu pred časom rokovalo s taliansko-americkým koncernom FCA, no neúspešne. Budúcnosť japonského Nissanu visí vo hviezdach, no do úvahy pripadá viacero variant v podobe PSA, VW, či Fordu.

Predseda Renaultu Jean-Dominique Senard má v nasledujúcich týždňoch odhaliť smery, akými sa aliancia bude uberať v dohľadnej dobe. Snaha o udobrenie vzťahov medzi Francúzmi a Japoncami sa však neuberá dobrou stranou, informuje zdroj zvnútra.

Test Renault ZOE, elektrický drobec plný protikladov

Obe zainteresované strany však aktuálne špekulácie nepotvrdili a odlúčenie od seba vylučujú. „Spoločná aliancia je hlavným zdrojom konkurencieschopnosti našej spoločnosti,“ stojí v oficiálnom prehlásení automobilky Nissan. „Prostredníctvom nej sa budeme aj naďalej snažiť o rast a ziskovosť, aby sme dosiahli prínos pre všetky členské firmy,“ uvádza sa ďalej v prehlásení.

Senard o aliancii hovorí ako o pevnej, robustnej a určite nie mŕtvej. Nechajme teda tomu čas. Špekulácie o možnom rozdelení ani jednej zo strán nevyhovujú. Akcie Renaultu vďaka týmto fámam poklesli o 3,7 percenta a akcie Nissanu v posledných dňoch sú na najnižšej hodnote za posledných osem a pol roka.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJcnn.com
Predchádzajúci článokElektrický SEAT el-Born prichytený, ku konceptu má blízko
Nasledujúci článokŠkoda Kamiq Scoutline: mestské SUV, ktoré sa nezľakne ani terénu