Domov Elektromobilita Minulý rok sa predalo viac ako 100 000 nových vozidiel, z toho...

Minulý rok sa predalo viac ako 100 000 nových vozidiel, z toho pätina bola Škoda

Škoda Vision iV

Na otázku akých áut je na našich cestách najviac, netreba dlho hľadať odpoveď. Je to práve Škoda, schválne, skúste sa postaviť na cestu a počítajte koľko škodoviek prejde za jednu minútu…

Rok 2019 bol pre Slovenskú ekonomiku veľmi prosperujúci. Odrazilo sa to aj na raste predaja nových vozidiel, celkovo sa na Slovensku predalo 101 568 áut. Čo predstavuje medziročný nárast o takmer 3 500 vozidiel. Z tohto magického čísla sa podarilo samotnej Škode predať 20 211 vozidiel, čo je takmer presná pätina všetkých predaných áut.

Niet sa čomu čudovať, Česká automobilka dosahuje dlhodobo obrovský podiel na trhu v prípade našej krajiny.

Fabia si vyslúžila prvé miesto

Aj keď to znie možno neuveriteľne, Fabia sa umiestnila na prvom mieste a s počtom 5 474 predaných kusov sa umiestnila na hlavnej priečke. Tento úspech zožala aj napriek starej generácii, aktuálne je totiž posledným sesterským modelom koncernu využívajúcim starú platformu. Trio Audi A1, Volkswagen Polo či Seat Ibiza už stoja na novej modulárnej platforme MQB A0.

V tesnom závese skončil ikonický model Octavia. S počtom 5 218 kusov. Tento fakt je rovnako prekvapujúci, vzhľadom na jej dosluhujúcu generáciu. Zaujímavé budú práve predaje novej, štvrtej generácie.  V prvej desiatke najpredávanejších modelov figuruje aj Škoda Karoq a Kodiaq. Svoj prím si v kategórii strednej triedy opäť obhájil aj model Superb s 1 484 predanými kusmi.

Kamiq a Scala na sebe parazitujú

V apríli 2019 značka uviedla na trh úplne nový model Scala, ktorý nahradil prestarnutý Rapid. Plnohodnotný rodinný hatchback je však postavený na platforme MQB A0 ktorá je určená pre malé vozidlá. Konštruktérom sa však podarilo natiahnuť rozmery na maximum a prekonať tak aj minulú generáciu VW Golf. Za necelých 9 mesiacov, dosiahla Scala skvelé predajné čísla – 1 664 kusov.

Na záver roka uviedla automobilka do predaja aj svoj prvý mestský crossover Kamiq. Ten si v roku 2019 odviezlo domov 338 zákazníkov. Až budúci rok ukáže o ktorý model bude väčší záujem, Scala a Kamiq sú totiž veľmi nejasnou voľbou mnohých zákazníkov.

Začiatok novej éry

Okrem konvenčných modelov, Škoda v roku 2019 vstúpila aj do sveta elektromobility. Na trh boli uvedené dve novinky. Prvým je plne elektrický model Citigo iV, ktorý ponúka lokálne bezemisné riešenie s dojazdom 253 km. Tým druhým je plug-in hybridý Superb iV. Pohonné ústrojenstvo kombinuje spaľovací motor 1,4 TSI a elektromotor. Batéria má kapacitu 13 kWh a emisie CO2 pri kombinovanej doprave tvoria menej ako 35 g/km. Celkový dojazd v kombinovanom režime je až 930 km, v čisto elektrickom režime to môže byť až 56 km. To koľko sa podarilo prejsť nám si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Škoda Superb iV Plug-in Hybrid - Startstop.sk - PRVÁ JAZDA

Prvá interaktívna videorecenzia: Škoda Kamiq, vy rozhodujete

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokV Pražskom tuneli zhorelo mimoriadne vzácne Lamborghini
Nasledujúci článokTest Ford Focus ST, plnohodnotný nástupca Focusu RS