Domov Elektromobilita Bratislava dostane prvú nabíjaciu stanicu City Hub od ZSE, tak ako sme...

Bratislava dostane prvú nabíjaciu stanicu City Hub od ZSE, tak ako sme zvyknutí na benzínke

city-hub-zse
Michal Oborný

Hlavné mesto Slovenska už čoskoro dostane prvú komplexnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily. Spoločnosť ZSE plánuje postaviť City Hub, ktorý prinesie rovnaký komfort ako bežná čerpacia stanica

city-hub-zse

Jedinečný projekt má vyrásť v husto obývanej oblasti Bratislavského downtownu. Ten prechádza v posledných rokoch obrovským stavebným boomom a pribúda tu jeden výškový projekt za druhým.

Pozdĺž Landererovej ulice plánuje spoločnosť ZSE postaviť svoj City Hub. Reaguje tak na nárast developerských projektov v okolí, ktoré zahŕňajú kancelárie ale aj rezidencie. ZSE má v okolí hneď niekoľko vlastných administratívnych budov a v budúcnosti tu plánuje postaviť svoje nové sídlo.

Architektonickú súťaž vypísalo ZSE ešte v roku 2018, víťazným návrhom sa vtedy stala štúdia z architektonického ateliéru Index. Architekt Michal Oborný víťazné vizualizácie zverejnil na internete. Celý projekt sa mal pôvodne dokončiť ešte v roku 2019, no po zmenách je nový termín naplánovaný na koniec roka 2020.

Podľa aktuálnej vizualizácie je vidieť, že projekt prešiel zmenami. Najvýraznejšou je tvar objektu, ale pribudla aj zelená strecha, keďže sa budova uchádza o certifikát udržateľnosti LEED Platinum.

Európsky unikát

Projekt počíta s umiestnením šiestich ultrarýchlych najbíjacích staníc (UFC) s výkonom 350 kilowattov. Okrem prístrešku by mal City Hub disponovať aj toaletami, kaviarňou a menšími potravinami. Presne ako sme zvyknutí v prípade čerpacích staníc.

V City Hube sa bude nachádzať retailový priestor s rozlohou 150 štvorcových metrov. Ako uvádza portál TREND Reality, má slúžiť ako showroom elektromobilov, kde sa zmestia dve elektrické autá. Súčasť showroomu majú byť aj virtuálne prehliadky.

Aktuálne investor spustil stavebné konanie. Podľa ZSE bude City Hub prvý svojho druhu v strednej Európe. Spoločnosť ZSE má za cieľ, na Slovensku postupne vybudovať celú sieť nabíjacích staníc. V priebehu roka 2020 plánuje spoločnosť spustiť do prevádzky ďalších viac ako 60 nabíjacích staníc, pričom vyše polovica z nich budú rýchle a ultrarýchle stanice.

TEST Mercedes-Benz EQC 400, prvý elektromobil bez kompromisov?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolkswagen si pripravil pre Slovensko ďalšiu veľkú investíciu
Nasledujúci článokTEST Subaru Outback X, ideálne rodinné kombi?

1 COMMENT

  1. […] Slovensku bola vybudovaná v roku 1891 v Košiciach. V roku 1914 bola plne elektrifikovaná. V Bratislave začala premávať prvá električka v roku 1895. Od roku 1914 bola s prestávkou počas prvej […]

Comments are closed.