Citroen Ami je odpoveďou spoločnosti na zvýšenie mestskej mobility, pretože v niektorých krajinách ho budú môcť využívať aj ľudia bez vodičského oprávnenia. 

Citroen Ami
Zdroj: Citroen

Zámerom Ami nie je nahradiť tradičné cesty autom. Je elektrické, takže aj podľa veľkosti by ste veľmi ľahko usúdili, že dojazd nebude slúžiť práve na cestovanie po Slovensku. Li-lion batéria tejto malej elektrickej príšerke poskytne 70 kilometrov čistej jazdy.

Najvyššia rýchlosť je pritom iba 45 km/hod, čo by malo stačiť na klasickú prepravu z bodu A do bodu B. Ami pritom potrebuje na nabitie iba klasickú zásuvku, vďaka ktorej sa nabitie nenatiahne na viac ako 3 hodiny.

Zdroj: Citroen

Pretože ide o štvorkolku, malo by sa s ňou dať v niektorých krajinách jazdiť aj bez nutnosti vodičského preukazu, od hranice 14 až 16 rokov, v závislosti od európskeho štátu. Francúzska firma to považuje za skutočnú alternatívu pre skútre, bicykle, mopedy a dokonca aj verejnú dopravu.

Kabína má iba dve sedadlá s opierkou chrbta, jednoduchú palubnú dosku s prenosným reproduktorom a priestor na mobil. Ami bude možné objednať vo Francúzsku už na konci marca. Prvé dodávky by mali doraziť novým zákazníkom v júni, pričom nie je stále jasné, či táto verzia novej elektrickej mobility dorazí aj na Slovensko.

Citroen Ami
Zdroj: Citroen

Jeho cenovka je stanovená na smiešnych 6000 eur, pokiaľ by ste si ho chceli kúpiť. Omnoho lákavejšie ale vyznie ponúkaný prenájom auta na 4 roky, kedy majiteľ zaplatí začiatočnú akontáciu 2644 eur. Počas ďalších štyroch rokov bude platiť mesačne už iba akýsi “paušál” v hodnote 19,99 eur.

Je dosť možné, že sa stane elektrickou náhradou za bicykle, ktoré predsa nemôže človek využívať za každého počasia. A ak sa namiesto verejnej dopravy budete chcieť previezť v aute sami, možno nad takýmto riešením začnú rozmýšlať rôzne spoločnosti, ktoré teraz autá zdieľajú verejnosti.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt citroen ami
Zdroj: Citroen

Toto autíčko bolo pritom ešte pred rokom predstavené iba ako koncept, no dnes sa Citroenu podarilo dotiahnuť ho do konca. Vyrobiť cenovo dostupný elektromobil, na ktorý nepotrebuje osoba vodičák, nedokáže predsa každý. Uvidíme však, či zožne taký úspech ako automobilka očakáva.

Zdroj: Citroen

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajznámejšie talianske auto zveční LEGO do kociek
Nasledujúci článokKIA dostane nové logo už v októbri, inšpiráciu čerpá z Imagine Concept