Domov Lifestyle Ako opraviť poškodený lak na aute? Nepodceňujte údržbu po zimnej sezóne.

Ako opraviť poškodený lak na aute? Nepodceňujte údržbu po zimnej sezóne.

Pure Style - poskodeny lak - detailing -bratislava
Pure Style - poskodeny lak - detailing -bratislava

Zima je náročná rovnako pre organizmus človeka, ako aj pre lak či súčasti vozidla. Ako sa zabaviť drobných poškodení a poškriabaní laku?

Nech sa akokoľvek staráme o naše vozidlá vždy sa niečo pritrafí, obzvlášť lak auta je citlivou záležitosťou. Každému z nás predsa záleží na tom aby jeho auto bolo čo možno najkrajšie. Z príchodom prvých ostrých slnečných lúčov sa však ukazujú aj prvé poškodenia laku po zimnej sezóne. Tie môžu byť zapríčinené soľou, posypovým materiálom či nevhodným umývaním vozidla.

Pod lampou

Pre potreby nášho redakčného testu poslúžil modrý krásavec ktorý bohužiaľ dostal v zime zabrať. Už na prvý pohľad pod ostrým denným svetlom je vidieť opotrebovanie povrchu laku. Detailnejší pohľad pod špeciálnou LED lampou, odkrýva skutočne zlý stav. Auto má za sebou len jedinú zimnú sezónu, no jeho lak vyzerá podstatne horšie. Dobrou správou ale je že poškodená je len horná ochranná vrstva a do hlbšej štruktúry už nezasahuje.

K takémuto poškodeniu laku môže dôjsť veľmi jednoducho, stačí len raz použiť nekvalitnú autoumyváreň, prípadne znečistené auto pretrieť handrou. Na špinavom vozidle sa totiž usadzujú drobné nečistoty a najmä v zime, môžeme na laku nájsť množstvo posypových materiálov či drobných zrniečok piesku alebo štrku. Pri následnom zotretí handrou alebo nesprávnou kefou, dochádza k narušeniu štruktúry laku a jeho následnému poškriabaniu.

V bezpečí nie ste ani na štandardných kefách, aj napriek stále rastúcej kvalite auto-umývacích liniek na našich čerpacích staniciach, stále hrozí riziko kontaminácie. Napríklad pokiaľ pred vami zvoleným programom, umývaciu linku využilo nadmieru znečistené vozidlo a kefy sa nedostatočne umyli, veľmi jednoducho poškodia práve váš lak.

Náš redakčný kúsok sme priniesli na preleštenie do špecializovaného detailingového centra PureStyle. Po dôkladnej dekontaminácií celého vozidla, pri ktorej dochádza k odstránení soli, náletovej hrdze a iných nečistôt, nasledovalo stojové leštenie laku. Počas procesu leštenia dôjde k odstráneniu škrabancov a auto je pripravené na záverečnú fázu, nanesenia finálnej ochrany laku a všetkých častí. Pre účely redakčného testu, bola použitá len základná ochrana a nie keramická. Aj napriek tomu auto vyzerá ako nové a škrabance úplne zmizli.

Pre dosiahnutie čo možno najdlhšieho účinku ochrany a prevencií pred novými škrabancami, nám bola doporučená kozmetika od profesionálnych výrobcov. Nie každá kozmetika, najmä tá ktorú nájdete na čerpacích staniciach alebo na sociálnych sieťach je vždy kvalitná. Práve naopak, lak môže poškodiť alebo znehodnotiť. Profesionálnu kozmetiku ktorú používa aj detailingové centrum PureStyle si môžete zakúpiť v ich e-shope.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 12

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Škoda Octavia Scout – väčšia, silnejšia, praktickejšia
Nasledujúci článokHot Wheels autíčko proti elektrickému Jaguáru! Kto vyhral závod na okruhu Slovakia Ring?