Domov News Nové Bentley Bentayga posúva latku luxusných SUV ešte vyššie

Nové Bentley Bentayga posúva latku luxusných SUV ešte vyššie

bentayga

Nové Bentley Bentayga nadväzuje na úspech svojho predchodcu, pričom posúva pomyselnú latku ešte vyššie. Vylepšený exteriér doplní nová pohonná jednotka a mnoho ďalších noviniek.

So svojim príchodom na trh v roku 2016 si Bentley Bengayga vytvorilo vlastný segment. Investícia vyše 800 miliónov libier do nového segmentu v ktorom stála automobilka osamote sa nakoniec vyplatila. Bentayga išla na dračku. V priebehu štyroch rokov sa Britom podarlio predať vyše 20 000 kúskov len tohto konkrétneho modelu, ktoré predstavujú až 45% globálnych predajov automobilky. Zaujímavosťou je, že niečo cez 70% majiteľov Bentaygy si ju kúpili ako svoje prvé Bentley. Časom v segmente luxusných SUV pribudli aj ďalšie vozidlá ako napríklad Lamborghini Urus či Rolls Royce Cullinan.

Nová Bentayga prichádza po štyroch rokoch hneď z niekoľkých dôvodov. Azda tým najočividnejším je konektivita. Nie že tá v predchádzajúcej Betayge bola nutne zlá, no doba ide dopredu. Nová Bentayga prichádza s viacerými USB-C portmi či bezdrôtovým Apple CarPlay a Android Auto. Špecialitou je zabudovaná SIM karta, vďaka ktorej už nebudete musieť v aute používať mobilné dáta. Na palubnej doske zas pribudol nový 10,9-palcový dotykový displej s extrémne vysokým rozlíšením.

Podobnosť čisto náhodná?

Najvýraznejšou zmenou na aute je prepracovaná, agresívnejšia predná maska. Tá sa nesie v DNA značky a aj napriek tomu, že sa ponáša na tú zo sesterského Continentalu, vôbec nezvyšuje aerodynamický odpor. Zmeny ďalej pokračujú takmer zvislou mriežkou chladiču, LED Matrix svetlometmi či prepracovanou zadnou časťou na štýl Continentalu. Bentayga sa totiž drží DNA značky, ktoré zaručuje podobnosť všetkých modelov. Interiér pretrváva aj naďalej superluxusný, pričom úplne nové sedadlá tento pocit iba umocňujú. Pribudne aj nový dizajn diskov exkluzívny pre tento model.

Bentley pri dizajnovaní novej Bentaygy kládlo veľký dôraz na spätnú väzbu od zákazníkov. Aj vďaka nej automobilky dokážu mnohokrát lepšie pochopiť potreby svojej cieľovej skupiny. No a aké sú u cieľovej skupiny Bentaygy? Nečakane si zákazníci potrpia hlavne na priestor a komfort na zadných sedadlách. V päťmiestnej verzií pribudlo ich odvetrávanie a 10 centimetrov priestoru na kolená. Azda najbizardnejšou vychytávkou sú však podľa mňa stierače. Okrem toho, že sú vyhrievané, každý disponuje až 22 tryskami, ktoré nahrádzajú konvenčné ostrekovače na kapote.

Bentayga príde na trh s tromi rôznymi motorizáciami. Základ bude predstavovať motor známy preplňovaný motor 4.0 V8 o výkone 550 koní a 770 Nm. Osemvalec rozbehne toto vyše 2-tonové SUV na stovku za 4,5 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je 290 km/h. Verzia Sport dostane majestátny šesťlitrový vidlicový dvanásťvalec. Novinkou bude verzia Hybrid, ktorú bude poháňať spaľovací motor s plug-in hybridnou technológiou.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBentley
Predchádzajúci článokTEST Kawasaki Z650 je doma najmä na cestách v meste
Nasledujúci článokModernizované Audi Q5 prináša nový motor a revolučné OLED svetlá