Domov News Dodge Durango SRT Hellcat – Najvýkonnejšie SUV sveta

Dodge Durango SRT Hellcat – Najvýkonnejšie SUV sveta

dodge durango srt hellcat

Americký Dodge už od svojho počiatku vyrábal extrémne silné automobily. Budúci rok pribudne do rodiny “Hellcat” aj už pomaly dosluhujúce Durango.

Dodge Durango, určené primárne pre americký trh, bolo voľbou milovníkov rýchlosti, ktorý si kvôli prírastkom do rodiny nemohli dovoliť menej praktické vozidlo. Doposiaľ najvýkonnejšia verzia Durango SRT ponúkala maximálny výkon 481 koní 637 Nm z atmosférického osemvalcu o objeme 6.4 litra. Aj keď sa to na prvý pohľad môže zdať ako priveľa, pravdou ostáva, že takmer 2.5-tonové SUV by si rozhodne zaslúži väčšie stádo.

Presne tu prichádza do hry verzia Hellcat. Podobne ako klasické SRT, aj Hellcat dostane pohon všetkých kolies a automatickú prevodovku. Najzásadnejšia zmena príde práve pod kapotou. Menší, 6.2-litrový osemvalec dostal do vienka kompresor (supercharger), ktorý tlačí do valcov viac vzduchu a tým zvyšuje výkon. Výsledné hodnoty? Neuveriteľných 710 konských síl a 875 Nm. Táto masívna sila vystrelí Durango SRT Hellcat na stovku za 3.5 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť vozidla je elektronicky limitovaná na 290 km/h. Šprint na 1/4 míle mu potrvá len 11.5 sekundy, čo je lepšia hodnota než mnohých športových vozidiel. Na skrotenie tohto stáda slúžia 6-piestikové brzdy Brembo.

Svoju silu neskrýva

Výkonnostné parametre spolu s vyladeným riadením pre eliminovanie nedotáčavosti dopĺňa dizajn exteriéru. Predná maska prišla o hmlové svetlomety, namiesto ktorých boli implementované nasávacie otvory pre lepšie chladenie. Upravené boli aj predné svetlomety a v neposlednom rade aj disky kolies. V interiéri dominuje alkantara a karbón, pričom pribudol nový 10.1-palcový displej multimediálneho systému. Na ňom nechýbajú typické ukazovatele síl G či výkonu a krútiaceho momentu.

Azda najlepšou stránkou Duranga je jeho praktickosť. Batožinový priestor ponúka základný objem skoro 500 litrov, zatiaľ čo dokáže veľmi pohodlne odviezť paitich pasažierov. Po sklopení zadných sedadiel sa tento objem zväčší na úctyhodných 2 390 litrov. Čerešničkou na torte je schopnosť auta ťahať príves s hmotnosťou až 3 946 kilogramov. Na to má auto aj špecifický režim, ktorý upravuje správanie prevodovky a prejav motora. Ako už bolo spomenuté, auto bude dostupné hlavne pre americký trh, no časom bude možné tieto kúsky importovať aj do Európy. Americkí zákazníci si Dodge Durango SRT Hellcat môžu objednať už toto leto, no prvé kúsky prídu do showroomov až v roku 2021, čo bude aj ich jediný rok výroby.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDodge
Predchádzajúci článokPoznáme slovenskú cenu Hyundai i10 N Line
Nasledujúci článokTEST Ford Ranger Raptor, oplatí sa európsky chudokrvník?