Domov News CUPRA el-Born: Prvý elektromobil značky

CUPRA el-Born: Prvý elektromobil značky

cupra el-born

Športová značka CUPRA predstavila svoj prvý elektromobil. Poskytne skvelé športové vlastnosti spolu so zaujímavým dojazdom.

Úplne prvý elektromobil od automobilky CUPRA pokračuje v rodinnej tradícií. Španieli sa pri jeho vývoji sústredili najmä na sofistikovanosť interiéru a celkový športový charakter vozidla. Novinka sa bude vyrábať v závode Zwickau a zároveň dopĺňať benzínové portfólio značky v podobe modelov Ateca či Formentor CUPRA. Značka si chce týmto upevniť svoju pozíciu na trhu, keďže kvôli emisným normám je produkcia a niekedy aj predaj vozidiel na čisto spaľovací pohon komplikovanejšia.

Pri vývoji vozidla sa kládol veľký dôraz na výkon a dynamiku, čo má za výsledok akceleračný čas z 0 na 50 km/h „len“ 2.9 sekundy. Aj keď mnoho nešportových vozidiel zvláda takýto šprint rýchlejšie, je dôležité si uvedomiť, že nakoľko sa jedná o elektromobil, konštruktéri museli nájsť kompromis medzi dynamikou a dojazdom. A to sa im podarilo veľmi dobre. Vďaka 77 kWh batérii dokáže malý el-Born na jedno nabitie prejsť až 500 kilometrov. Samozrejme, že táto hodnota je len orientačná a nameraná za ideálnych podmienok, no je to stále viac než ponúka napríklad konkurenčný Renault Zoe. Navyše, auto príde s možnosťou rýchleho nabíjania, ktoré používateľovi zabezpečí nabitie na 260 kilometrov za rovných 30 minút.

Popri extravagantnom exteriéri dizajnéri nezabudli ani na prepracovaný interiér. Najdôležitejšou časťou ktorá zdôrazňuje  športový pocit sú predné škrupinové sedadlá. Ak sa na ne zahľadíte dôkladnejšie, zistíte, že sú zhodné s tými, ktoré sú použité v Atece. Nesmie chýbať ani prepracovaný volant s funkciou Drive Profile Selection či CUPRA tlačidlami na zmenu jazdných režimov. Ako už asi predpokladáte, kvalitné recyklované materiály sú samozrejmosťou, zatiaľ čo nebudú chýbať ani asistenčné systémy. Špecialitou je systém DCC Sport (Dynamic Chassis Control Sport), ktorý bol vyvinutý špeciálne pre MEB platformu. Systém upravuje športovú svetlú výšku vozidla pre špecifické podmienky, čo zaručuje ešte lepšiu jazdnú dynamiku. CUPRA el-Born, vozidlo spájajúce športovú jazdu a ekológiu, príde na trh už na budúci rok.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCupra
Predchádzajúci článok10 najpredávanejších áut sveta. Budete prekvapení!
Nasledujúci článokPolicajný drag race v Texase skončil vyšetrovaním