Dizajnéri z Fordu si teraz jednoducho môžu dať 3D okuliare a vidieť hologram auta napríklad uprostred kancelárie.  Je to technológia, ktorá sľubuje urýchlenie procesu modelovania a navrhovania áut a uľahčuje zapojenie dizajnérov do všetkých procesov.

Návrhári pracujú s okuliarmi od Microsoftu – Hololens, ktoré pracujú so softvérom vytvoreným špeciálne pre rýchlu úpravu veľkosti, tvaru a štruktúry rôznych dizajnových prvkov bez toho, aby museli absolvovať zdĺhavý proces remodelovania či už hlineného alebo skutočného modelu. Dizajnéri môžu navyše ľubovoľne meniť pohľad, aby zistili, ako vyzerajú krivky z rôznych uhlov, a súčasne v rôznych častiach sveta aj vidieť a pracovať na tom istom virtuálnom vozidle. Autori už pracujú s 3D počítačovými modelmi, ale zvyčajne sa obmedzujú na obrazovky, kde je možné celé auto otočiť pomocou myši. Alebo, ak sa chcú pozrieť na životný model a vidieť ho pohybovať sa v priestore ako skutočné auto, môžu sa presunúť do špeciálnej miestnosti na tento účel.

S Hololnens-kami  sa jednoducho vozidlo objaví všade, kde stojí dizajnér, ako by tam bolo zaparkované. Okuliare nezatemňujú svetlo v miestnosti, predmety či  iné osoby, takže sa návrhári môžu pohybovať a konverzovať,  keď sa pozerajú na skutočné auto. V minulosti to fungovalo tak, že ak sa chceli pozrieť, ako by na aute vyzeral napríklad nový výfuk alebo predné svetlá, vytlačili ich na papieri a lepili na plnohodnotný model existujúceho auta. No teraz sa dá vidieť výsledok už po pár chvíľkach, a pokiaľ sa nezhoduje s predstavami dizajnérov, jednoducho sa vrátia späť na predchádzajúcu úpravu.

A ak by nemohli všetci pracovať súčasne, čo je prakticky nereálne, môžu nechať ostatným virtuálne poznámky pripojené k modelu. Napríklad, poznámka môže byť priložená k nárazníku, ak si jeden z návrhárov myslí, že by mal mať iný tvar. Neskôr sa môže táto správa prehrať v systéme, a dokonca Vás uvedie do pohľadu a uhlu osoby, ktorá komentár zanechala.

Stredisko Asian Pacific product Development v Melbourne prináša najmodernejšie zariadenie, ktoré sa nazýva laboratórium virtuálneho životného prostredia. Ford má zariadenia pre virtuálnu realitu v Austrálii, Spojených Štátoch, Nemecku, Číne, Indii, Brazílii a Mexicu. Tieto centrá sú súčasťou firemných virtuálnych strojárskych procesov, ktoré využívajú dokonale prostredie a pokročilé počítačové inžinierstvo, ktoré presne modelujú všetko od celého vozidla až po detaily pred vytváraním prototypov.

Zatiaľ sú ale Hololens stále v experimentálnej fáze, no Ford sa ich bude snažiť zaviesť globálne. Napriek tomu že sú užitočným pomocníkom, nemali by nahradiť iné nástroje, ako sú modely z hliny, ktoré naďalej zostávajú najlepšou ukážkou reálneho auta. Predošlé pokusy s virtuálnou realitou vyžadovali oveľa ťažšie okuliare s objemnými drôtmi, rovnako nemohli hologramom prekryť fyzický objekt. Je isté, že Hololens sú to správnou bránou do budúcnosti.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLexus LS F – pravda alebo lož?
Nasledujúci článokNenechajte sa zmiasť zelenou “eco” farbou. Tento Hulk má naozaj čo ponúknuť.