Skupina HAKA pomáha nielen slovenským občanom a policajtom už od roku 2016. Od tej chvíle sa im k dnešnému dňu podarilo nájsť 228 ukradnutých vozidiel. Novinkou, ktorú by sme mohli začať používať v najbližších mesiacoch je aplikácia HAKATRON.

Čo alebo kto je vlastne HAKA? Ide o pôvodne slovenský projekt, ktorý sa rozrástol aj za hranice našej malej republiky. Projekt HAKA je založený na vzájomnej pomoci ľudí, ktorých postretol rovnaký osud – ukradnuté auto. Aspoň taká bola pôvodná myšlienka autora projektu Štefana Farkaša, ktorý s projektom začínal najprv len na sociálnych sieťach. V súčasnosti sa do hľadania ukradnutých áut môže zapojiť ktokoľvek, kto má smartfón s fotoaparátom a prístupom na internet prostredníctvom aplikácie na Android, ale aj na iOS od Apple.

HAKATRON – pomocník občanov a polície, postrach zlodejov

Ako to funguje?

HAKATRON je najnovší „potomok“ skupiny HAKA. Funguje na princípe autokamery v telefóne, ktorá sníma sníma evidenčné čísla vozidiel v premávke. Pokiaľ ich pri porovnaní s databázami odcudzených vozidiel vyhodnotí ako kradnuté, v používateľskom rozhraní ich zvýrazní červenou farbou. Používateľ aplikácie je tak upozornený, že narazil na problémové vozidlo a okamžite by mal kontaktovať políciu. Ak je EČV označená bielym rámčekom, znamená to, že vozidlo sa kontroluje. Ak je EČV označená na zeleno, znamená to, že je všetko v poriadku. Ak je EČV červená, vozidlo je v pátraní (aplikácia v takom prípade vydá zvukové i vizuálne upozornenie).

https://www.facebook.com/stefan.farkas.5454/videos/821239785078689

HAKA je skvelým príkladom toho, akú silu majú v skutočnosti sociálne média, hoci aj v takej malej krajine, akou nepochybne Slovenská republika je. Určite ste na Facebooku minimálne raz narazili na príspevok o ukradnutom aute, ktorý zdieľala vaša rodina či známi. V príspevku sa nachádzali fotografie a popis auta, evidenčné číslo, poprípade aj VIN číslo, výbava či ďalšie poznávacie znaky. Čím viac ľudí príspevok zdieľa, tým väčší dosah príspevok má a tým väčšia je šanca na nájdenie ukradnutého auta.

HAKATRON – pomocník občanov a polície, postrach zlodejov

Ak si člen skupiny všimne podozrivé auto a spomenie si, že po podobnom aute bolo v skupine HAKA vyhlásené pátranie, zadá (alebo odfotí) evidenčné číslo vozidla alebo VIN číslo vozidla a aplikácia HAKA, ktorá je prepojená s databázami kradnutých áut, okamžite overí, či skutočne ide o ukradnuté auto. Ak áno, aplikácia užívateľovi oznámi, aby pozíciu ukradnutého auta oznámil polícii. O ďalšie kroky sa postará slovenská polícia sama.

HAKATRON – pomocník občanov a polície, postrach zlodejov

Ak vozidlo kradnuté nie je, aplikácia užívateľovi oznámi, že je všetko s kostolným poriadkom. Okrem toho môže užívateľ porovnať, či záznam evidenčného čísla v databáze sedí so skutočným vozidlom. Ak je napríklad v databáze Polície Slovenskej republiky priradené evidenčné číslo k Mercedesu ML z roku 2009, no v realite je EČV nasadené na Volkswagene Golf, zrejme ide taktiež o problém, ktorý by mala riešiť polícia. Využili ste už niekedy služby skupiny HAKA?

Zdroje: Facebook startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokToto je najstarší vodičák! Neuveríte kedy ho vystavili!
Nasledujúci článokGCMTOUR – tucet rýchlych áut okolo Slovenska pre dobrú vec