Domov News Mýto na Slovensku bude mať od januára o 382 úsekov menej

Mýto na Slovensku bude mať od januára o 382 úsekov menej

NDS

Každý rok sa hovorí o tom, ako sa diaľničná sieť rozširuje. Od januára 2021 však nastane opačná situácia, aspoň pre výber mýta. Mýto na Slovensku bude mať totiž o takmer 400 úsekov menej. Kvôli čomu je to tak? Kto za to môže?

Diaľničná sieť pre osobné autá podlieha výberu mýta. Taktiež mu podliehajú aj rýchlostné cesty, to všetko pre osobné aj nákladné autá. Avšak nákladné autá musia platiť mýto aj na vymedzených úsekoch ciest 1. a 2. triedy, teda nielen na diaľniciach a rýchlostných cestách. To je spôsobené tým, že nákladné autá vymedzené úseky diaľnic obchádzali a štát tak prichádzal o nemalé peniaze. Samozrejme tým ničili cesty 1. a 2. triedy, ktoré už nepatrili pod správu NDS a museli ich problémy opravovať slovenská správa ciest (SSC), prípadne samosprávne kraje. Mýto na Slovensku tak nie je len o diaľničných úsekoch.

Niektoré úseky vypadnú, niektoré pribudnú

Od 1. januára 2021 na Slovensku ubudne celkovo až 382 úsekov ciest s výberom mýta. Upravuje to nová vyhláška ministerstva dopravy a výstavby. Tá upravuje zoznam vymedzených úsekov diaľnic, rýchlostných ciest, ciest 1. a 2. triedy. Na Slovensku skončí platnosť 634 úsekov, úpravou prejde 792 z nich a pribudne 252 nových vytvorených úsekov. Bezo zmeny zostane 948 úsekov spoplatnených ciest, čo je asi 36 % z celkovej spoplatnenej siete.

Po všetkých úpravách tak bude na Slovensku 1 992 úsekov, na ktorých je potrebná úhrada mýta, avšak patria k nim aj úseky bez spoplatnenia. Napríklad taký obchvat Bratislavy a podobne. Aj po úprave sa predĺži sieť podliehajúca mýtu o 58 km na výsledných 8 199 km. Je to spôsobené tým, že do zoznamu pribudnú napríklad nové úseky na diaľniciach D1, D3 a D4. Na najdlhšej diaľnici D1 pribudne jeden úsek rozdelením existujúceho pri Triblavine. Ďalej medzi Hričovským Podhradím a Lietavskou Lúčkou a na privádzači do Žiliny. Postupne sa tak dostávame k tomu, že nám otvoria avizovaný úsek diaľnice D1 s privádzačom do Žiliny smerom od Lietavskej Lúčky. Na diaľnici D3 medzi Čadcou a Svrčinovcom pribudnú 2 úseky, na diaľnici D4 taktiež 2 úseky. Úseky diaľnice D1 tak od budúceho roka určite čaká nové rozšírenie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJsme
Predchádzajúci článokBankomaty na pumpe sa v Česku počas pandémie osvedčili
Nasledujúci článokViete, prečo sa odporúča zapnúť klimatizácia v zime?