Toto je bolestivá strata pre celú motorkársku aj automobilovú scénu. Horské motocyklové múzeum pri mýtnej stanici na Timmelsjoch Hochalpenstraße v noci zhorelo.

Požiar v Hochgurgle (okres Imst) vypukol skoro ráno. V pondelok 18. januára 2021, okolo 04:40 h z budovy začal vychádzať dym a prítomní ľudia okamžite privolali pohotovostné zložky. Podľa prvotných správ nikto z ľudí neutrpel žiadne zranenia. Po príchode hasičských jednotiek už horel zavesený strop múzea. Krátko nato bolo celé múzeum, ktoré sa nachádza vo výške 2200 metrov nad morom, zasiahnuté plameňmi.

Obrovská škoda! Požiar v Rakúsku zničil cenné múzeum motocyklov

Nie je prekvapením, že v tejto vysokohorskej oblasti mali pohotovostné zložky isté ťažkosti pri dostavení sa na miesto udalosti. Aj keď má Timmelsjochstraße pre obyvateľov mesta vstup zadarmo, cesta do múzea sa ukázala ako veľmi náročná. Keď hasiči dorazili na miesto požiaru, horelo múzeum motocyklov vrátane reštaurácie a mýtnej stanice. Záchranným službám sa podarilo zachrániť iba niekoľko z 230 historických motocyklov.

Zvyšok sa stal obeťou plameňov. Na uhasenie požiaru bolo vynaložené maximálne úsilie. Na zasiahnutú budovu dokonca vrhala tony snehu aj veľká snehová fréza a v službe bolo dokopy 110 hasičov. Smutné snímky dronov ukazujú rozsah požiaru. Majiteľ Alban Scheiber je stále v šoku.

Múzeum bolo otvorené iba v roku 2016

Vďaka populárnej zberateľskej vášni Albana a Attilu Scheibera sa na populárnom alpskom priesmyku medzi Severným a Južným Tirolskom vytvoril nový vrchol. Bratia-dvojčatá rezolútne uskutočnili svoju predstavu o multifunkčnej križovatke Top Mountain Cross Point, ktorá zahŕňa mýtnu stanicu, reštauráciu, 10-miestnu gondolu a srdce múzea motocyklov. V roku 2015 oslávila Kirchenkarbahn svoju prvú plavbu a reštaurácia s početným príslušenstvom pre motocykle zároveň prijala aj svojich prvých hostí. Práce na najvyššom Múzeu motocyklov prebiehali súbežne s prácami na lyžiarskom stredisku až do otvorenia v apríli 2016.

Jedným z vrcholov zbierky bol Brough Superior z roku 1939, ktorý údajne riadil sám legendárny dizajnér. Nechýbali rarity ako dvojvalcový Indian z roku 1912 alebo MV Augusta od rekordného majstra sveta Giacoma Agostiniho. Výstava na 3 000 štvorcových metroch zaviedla návštevníkov na cestu okolo sveta štruktúrovanú podľa krajín a značiek.

Obrovská škoda! Požiar v Rakúsku zničil cenné múzeum motocyklovSortiment pokladov zahŕňal napríklad modely od AJS, BMW, DKW, Ducati, Harley-Davidson, Henderson, Honda, Indian, Matchless, Megola, Military, Motoguzzi, Münch, Norton, NSU, Sunbeam, Triumph, Vincent a Zündapp. Priatelia exkluzívnych automobilov našli v Hochgurgle aj vzácne poklady ako napríklad Ferrari Californian Spider, Porsche Speedster, Lotus 23 B alebo Alfa Romeo, ktorá v roku 1936 vyhrala legendárne Mille Miglia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJDerstandard.at, TopMountainCrossPoint
Predchádzajúci článokAbarth 595 prechádza modernizáciou. Predstavený bol aj model od Pogea Racing
Nasledujúci článokHyundai chystá prekvapenie, nový crossover Bayon