Domov Elektromobilita Nová KIA EV6 atakuje prémiovú triedu, konkurovať chce prvotriednymi parametrami

Nová KIA EV6 atakuje prémiovú triedu, konkurovať chce prvotriednymi parametrami

Dlhoočakávaná novinka z dielne kórejskej značky prináša na trh s crossovermi SUV veľa noviniek. Môže sa pochváliť dlhým dojazdom, výkonom bez emisii, veľmi rýchlym nabíjacím procesom pri napätí 800 V a v neposlednom rade osobitým štýlom. EV6 je prvým modelom značky, ktoré je postavené na špecializovanej platforme pre elektrické vozidlá s názvom BEV.

Zjednotenie protikladov – tak znie filozofia značky, podľa ktorej bol nový model koncipovaný. Spája dizajn elektrického vozidla so zameraním sa na budúcnosť, ktorý je plne charakterizovaný technologickými detailami. Jeho pohon má na starosti výhradne elektrická energia a ponúka na výber viacero pohonných jednotiek, ktoré majú spoločné nulové emisie a dlhý dojazd. Schopnosť modelu EV6 nabíjať pri napätí 800 V zaručuje, že model z 10% do 80% kapacity batérie bude nabitý iba za 18 minút.

Verzia EV6 GT dostala do vienka ohromný výkon, ktorý zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a maximálna rýchlosť atakuje hranicu 260 km/h.

Kia sa týmto modelom rozhodla ukázať svoje smerovanie a prechod do novej éry elektrifikácie pod novým sloganom značky “Pohyb, ktorý inšpiruje”. Jej dlhodobým cieľom je orientovať sa na plne elektrické vozidlá (BEV), plug-in hybridné vozidlá (PHEV) a hybridné elektrické vozidlá (HEV). Cieľom je aby do roku 2030 tvorili spomenuté vozidlá až 40% všetkých predaných vozidiel značky.

Model EV6 je prvým z celkovo 11 nových modelov BEV, ktoré automobilka plánuje uviesť na trh do roku 2026. „Model EV6 je stelesnením novej značky Kia. Je zrodený na to, aby inšpiroval každú vašu cestu – prostredníctvom odvážneho dizajnu, inovatívnych technológií a povznášajúceho elektrického výkonu,“ hovorí Ho Sung Song, prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Kia. „Model EV6 zároveň predstavuje začiatok dlhodobého záväzku spoločnosti Kia v oblasti udržateľnej mobility, ktorý urýchľuje prechod nielen k čistej doprave, ale aj k čistým produktom, materiálom a výrobe.“

EV6 sa bude vyrábať v Južnej Kórei a predaj sa spustí v druhej polovici tohto roka. Na niektorých vybraných trhoch si však bude možné objednať tento model už od 30.marca.

Zjednotenie protikladov

Model EV6 je navrhnutý práve na základe spomenutej filozofie. Čerpá inšpiráciu z kontrastu, ktorý sa vyskutuje v ľuďoch a v okolitom prostredí. Ústredným motívom sú pozitívne sily a prirodzená energia v kontraste.

Karim Habib, hlavný viceprezident a riaditeľ Globálneho centra dizajnu spoločnosti Kia, vysvetľuje: „Model EV6 ako prvé špecializované elektrické vozidlo Kia je ukážkou elektrifikovaného výkonu a progresívneho dizajnu zameraného na človeka. Pevne veríme, že EV6 je pôsobivý a dôležitý model pre novú éru elektromobilov. Chceli sme v ňom vytvoriť osobitý a pôsobivý dizajn prostredníctvom kombinácie dômyselných technologických prvkov a súčasne poskytnúť jedinečný EV zámer definujúci našu budúcnosť.“

Výrazná bude aj verzia GT, ktorá má cieľ priniesť svieži závan do triedy crossoverov. Prináša so sebou pútavý exteriér s osobitým rázom a modernými prvkami prepojený s vysokým výkonom elektromobilu. Do popredia sa dostáva “tigria tvár” značky KIA v prednej časti vozidla, ktorá dostala nové digitálne stvárnenie. Jej súčasťou sú svetlá na denné svietenie, ktoré majú elegantný a moderný vzhľad. Ústrednou funkciou je “sekvenčný” dynamický svetelný vzor. V spodnej časti dominuje prívod vzduchu, ktorého cieľom je opticky rozšíriť a zvýrazniť technologický vzhľad prednej časti vozidla.

Bočná silueta je inšpirovaná tvarom crossoveru a je spojením elegancie, aerodynamiky a nadčasovosti. Bočná línia karosérie je vedená pozdĺž spodnej časti dverí a smeruje nahor smerom k zadným podbehom. Cieľom tejto línie je vizuálne predĺžiť karosériu. Zadná časť je navrhnutá tak, aby dosahovala čo najlepší aerodynamický výkon. Je tvorená skleneným zadným stĺpikom s integrovanou lesklou výplňou v čiernej farbe. V hornej časti sa nachádza výrazný strešný spojler, ktorý spĺňa maximálne požiadavky a vylepšuje aerodynamiku vozidla. Spodný spojler sa nachádza na vrchole jedinečných zadných združených svetiel vozidla.

Priestoru na rozdávanie

Dizajn interiéru bol priaznivo ovplyvnený využitím špecializovanej platform E-GMP od spoločnosti KIA. EV6 má rázvor kolies 2900 mm, ktorý napriek kompaktnosti vozidla poskytuje posádke dostatok priestoru v porovnaní s konkurentmi v segmente strednej triedy.

Medzi najvýraznejšie prvky interiéru patrí jednoznačne integrovaná zakrivená obrazovka infotainmentu. Jej jednoduchý tvar spolu s palubnou doskou dodávajú interiéru vzdušnosť a otvorenosť. Sedadlá sú veľmi štíhle, ľahké a moderné. Potiahnuté vizuálne zaujímavou tkaninou poskytujú naozaj moderný dojem. Materiál je produkovaný z recyklovaných plastov.

Nový model EV6 tak ponúka v interiéri flexibilné a inteligentné usporiadania a veľké množstvo užitočných úložných priestorov. Batožinový priestor disponuje objemom 520 litrov. Po sklopení zadných sedadiel jeho objem stúpne na 1300 litrov. Vozidlo disponuje aj predným úložným priestorom, v prípade dvojkolky je to ďalších 52 litrov, v prípade štvorkolky je to 20 litrov.

Nulové emisie a dlhý dojazd

Model EV6 svojim záujemcom ponúkne viacero možností v rámci plne elektrických konfigurácii pohonných jednotiek. Jednou z možností je vysokonapäťový akumulátor pre dlhý dojazd (77,4 kWh), pre menej náročných je akumulátor pre štandardný dojazd (58 kWh). Model EV6 GT-line je v ponuke s oboma akumulátormi, zatiaľ čo verzia GT disponuje iba akumulátorom pre dlhší dojazd. EV6 bude mať k dispozícii pohon jednej (2WD) alebo oboch náprav (4WD).

Model s pohonom jednej nápravy a kapaciou 77,4 kWh dokáže na jedno nabitie prejsť až viac ako 510 kilometrov. Pri pohone všetkých kolies je maximálny krútiaci moment 605 Nm a zrýchlenie z 0 na 100 km/h už za 5,2 sekundy. Akumulátor s kapacitou 77,4 kWh sa kombinuje s elektromotorom s výkonom 168 kW (229 koní), ktorý poháňa zadnú nápravu. Ak sa rozhodnete pre modely s pohonom oboch náprav, o pohon sa budú starať 2 elktromotory s celkovým výkonom 239 kW (325 koní). Spoločná vlastnosť všetkých variant sú nulové emisie.

Nová špecializovaná platforma

Vďaka novej E-GMP platforme bolo možné zaručiť rýchly vývoj produktov s rôznymi vlastnosťami. Preto je možné uspokojiť viacero požiadaviek zákazníkov v rámci jedného modelu ako v prípade EV6. Model EV6 GT je vybavený dvoma elektromotrmi s výkonom 430 kW a preto posúva elektrický výkon na inú úroveň. Verzia AWD GT disponuje krútiacim momentum 740 Nm a zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy, čo je bezkonkurenčný údaj.

Vďaka softvéreu elektronického samosvorného diferenciálu v modeli GT, si vodič užije sebavedomé a dynamické ovládanie vozidla za každých podmienok na ceste.

Nabíjanie a rekuperácia

Ako bolo spomenuté, vozidlo je schopné nabiť sa z 10 na 80 % iba za 18 minút. No zaujímavou informáciou je, že doplniť dojazd na 100 kilometrov je možné za menej ako 4,5 minúty pri spojení s akumulátorom s väčšou kapacitou 77,4 kWh.

Nabíjací systém vozidla je oveľa flexibilnejší než tomu bolo v predošlých generáciach vozidiel. Integrovaná jednotka ICCU umožňuje zaťažiť vozidlo cez funkciu V2L. Táto funkcia dokáže dodať až 3,6 kW energie a zároveň napájať veľký televízok a klimatizáciu viac ako 24 hodín. Má aj schopnosť v prípade potreby nabiť iné elektrické vozidlo. Vďaka funkcii 2VL pri zostatku energie v akumulátore nad 35% Kia EV6 dokáže potiahnuť predmety s hmotnosťou až 1600 kg.

Vozidlo tiež disponuje technológiou na rekuperáciu energie. Táto technológia sa využíva na maximalizovanie dojazdu vozidla. O rekuperáciu sa stará napríklad najnovšie tepelné čerpadlo, ktoré odvádza odpadové teplo z chladiacej sústavy vozidla. Tým zabezpečí, že aj pri nízkych teplotách vozidlo dosiahne vysoké percento dojazdu, ktorý je možný iba v ideálnejších podmienkach.
Vozidlo je vybavené aj najnovšou generáciou inteligentného rekuperačného brzdenia. Tento systém má 6 úrovní rekuperačného brzdenia. V režime “i-PEDAL” môže vozidlo zbierať energiu z bŕzd a vodičovi umožní jemne zastaviť bez povinnosti zošliapnuť brzdový pedál.

Nové technológie, bezpečnosť a pohodlie

Kia v modeli EV6 predstavuje aj viacero nových technologických riešení pre zvýšenie bezpečnosti a pohodlia vo vozidle. Špičkový inotainment pozostáva z dvoch 12-palcových obrazoviek, ktoré využívajú technológiu na zníženie dopadu svetla. Model je vybavený aj head-up displejom a rozšírenou realitou, ktorá premieta informácie na čelné sklo v zornom poli vodiča. K dispozícii sa hlási aj výkonný audiosystém so zvukom Meridian so sústavou 14 reproduktorov.
O bezpečnosť a pohodlie je postarané vďaka rozšírenej ponuke pokročilých asistenčných systémov (ADAS). Ich úlohou je znižovať množstvo rizík a nebezpečenstiev, ktoré hrozia pre účastníkov cestnej premávky. Systém bezpečného vystupovania z vozidla (SEA) chráni posádku pred ohrozením od iných vozidiel pri vystupovaní. Systém dokáže pasažiera upozorniť na blížiace sa nebezpečenstvo a tak ho ochrániť pred možným stretom s iným vozidlom. Vozidlo disponuje aj asistentom sledovania jazdného pruhu, asistenčným systémom pre jazdu na diaľnici a mnohými inými.

Kia svojim novým modelom EV6 jednoznačne prezentuje svoj cieľ na poli elektromobility. Na testovanie a prvé modely si ešte musíme počkať, no už teraz je isté, že Kia predstavila naozaj pokrokové vozidlo.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJKia Slovakia
Predchádzajúci článokPrečo je nový volič prevodových stupňov od Tesly absolútny nezmysel?
Nasledujúci článokFerrari Purosangue má prvé renderované fotky