Domov Elektromobilita Skratka EZ je budúcnosť Toyoty! Čo znamená ?

Skratka EZ je budúcnosť Toyoty! Čo znamená ?

Toyota

Spoločnosť Toyota si podala žiadosť o ochrannú známku na patentovom úrade v USA kvôli novému názvu Toyota BZ, ako aj pre názvy šiestich pripravovaných elektrických vozidiel.

Toyota sľúbila v roku 2019 šesť nových elektrických vozidiel. Aktuálne už vieme, že by mohli používať názov BZ (Beyond Zero). Tieto nadchádzajúce elektromobily budú jazdiť na novej platforme e-TNGA vyvinutej spoločne spoločnosťami Toyota a Subaru. Tento názov má znamenať Beyond Zero – iniciatívu spoločnosti Toyota na podporu technológie s nulovými emisiami od elektromobilov po vodíkové palivové články pre vozidlá, ako je Toyota Mirai.

Toyota BZ
„BZ“ označenie pre budúcnosť Toyoty

Toyota podala žiadosť o ochranné známky pre Toyota BZ, ako aj BZ1, BZ2, BZ2X, BZ3, BZ4, BZ4X a BZ5. „X“ naznačuje dvojmotorový model s pohonom všetkých kolies a v budúcnosti by sme sa mohli dočkať ďalších. Tento systém pomenovania je podobný tomu, ktorý sa používa pre pripravované elektrické vozidlá Kia, ktoré budú začínať číslicami „EV“ a za nimi bude nasledovať číslo. Kia EV6 dorazí ako prvá.
Toyota odmietla komentovať, či je oficiálny názov BZ určený skutočne pre nadchádzajúce elektrické vozidlá značky.
Prvá elektrická Toyota, ktorú si budete môcť kúpiť, bude kompaktný elektrický „crossover“ podobný veľkosti ako RAV4. Pre európsky trh bude odprezentovaná do konca tohto mesiaca.

 

Toyota BZ
Model Mirai prináša niečo úplne iné

V prípade modelu Mirai vsadila Toyota na inú kartu. Japonci vždy veľmi dobre vedia, čo od svojich modelov môžu očakávať a aj preto dali tomuto modelu názov Mirai. Toto slovo v preklade z japončiny znamená „budúcnosť“. Tú v Toyote vidia vo vodíkovom pohone, ktorý si rozmeníme trochu na drobné. Mirai využíva vodík na tvorbu elektriny a produkuje iba vodu. Takýmto spôsobom sú jeho ekologické parametre na ohromnej úrovni. Taktiež prináša unikátny dizajn spojený so skvelou ovládateľnosťou. Tá je zabezpečená vďaka nízkemu ťažisku. Mirai disponuje vďaka elektromotoru nie len skvelými jazdnými vlastnosťami ale aj tichou a príjemnou jazdou a mohutným ťahom.

Mirai vďaka inovatívnemu motoru s palivovými článkami a vďaka spojeniu vodíku a kyslíku garantuje maximálnu hospodárnosť modelu. To prináša nulové emisie a dojazd až na úrovni 650 kilometrov.

Model Mirai
Toyota vyhovie všetkým

Keď japonská automobilka oznámila svoje plány, zobrazila ukážku šiestich vozidiel, ktoré zahŕňajú SUV, osobné automobily a dodávky. Luxusná značka Toyoty- Lexus, tvrdí, že do roku 2025 bude mať elektrifikovanú verziu každého modelu, ktorý predá. Nedávno predstavila ukážku budúcich modelov EV s konceptom LF-Z, o ktorom sme len krátko dozadu pripravili samostatný článok.

O nových elektromobiloch spoločnosti Toyota sa dozvieme v nasledujúcich mesiacoch, pričom dve z nich sa majú na trh dostať do konca roka 2021.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCar and Driver
Predchádzajúci článokMG Cyberster je retro-sci-fi elektrický „Batmobil“
Nasledujúci článokOd mája nás čakajú zmeny. Pokutu vám nemusí dať už len polícia