Domov Elektromobilita Maserati Levante sa stáva hybridom. Ponúka úplne inú technológiu!

Maserati Levante sa stáva hybridom. Ponúka úplne inú technológiu!

Talianska automobilka prichádza s hybridnou verziou svojho SUV modelu. Maserati Levante Hybrid však ponúka úplne inú hybridnú technológiu ako by sme všetci čakali.

Maserati Levante Hybrid
Mild-hybrid lepší ako Plug-in hybrid ?

Podľa Maserati áno. V dobe, kedy sa väčšina automobiliek snaží dosiahnuť čo najnižších emisií a do svojich ponúk pridávajú čoraz viac modelov využívajúcich plug-in hybridnú technológiu, Maserati sa vybralo trochu odlišným smerom. Plusom takýchto mild-hybridov oproti plug-in hybridom má byť úspora hmotnosti, ktorá je dokonca nižšia ako pri modeloch s naftovým alebo benzínovým 6-valcom. Ťažké batérie sú podľa Maserati najväčšou nevýhodou spolu s nutným nabíjaním zo siete pri plug-in hybridoch. Oveľa väčšiu váhu Maserati prikladá čisto elektricky poháňaným modelom, ktoré dokážu oveľa lepšie využit potenciál elektrického pohonu.

Maserati Levante Hybrid
Celkom zavádzajúce názvy modelov.

Tak ako aj pri minuloročnom predstavení Maserati Ghibli Hybrid sme všetci očakávali, že sa bude jednať o väčší hybrid ako “len” mild-hybrid. Toto nové Maserati naozaj používa elektromotor, ale skôr sa jedná o elektromotorček. Tak ako to pri mild-hybridoch býva zvykom, na elektrický pohon neprejdete nikam. Elektromotor slúži len na pomoc spaľovaciemu agregátu.

Maserati Levante Hybrid
Ústrojenstvo zhodné s Ghibli Hybrid.

Pod kapotou sú si  Maserati Ghibli hybrid a hybridné Levante úplne rovné. Pre Levante to znamená, že je poháňané preplňovaným dvoj-litrovým benzínovým agregátom, ktorý je doplnený 48V elektrickým systémom. Kedže tento elektrický systém nie je možné nabíjať zo zásuvky alebo na elektro nabíjačke, batéria sa automaticky nabíja pri brzdení prostredníctvom rekuperácie. Následne bude nazbieraná energia využitá pri akcelerácií, čo pomáha jazdnej dynamike vozidla ale aj spotrebe paliva. Benzínový motor ktorý pôvodom pochádza z Alfy Romeo spolupracuje s 8-stupňovým automatom od spoločnosti ZF. Táto hybridná sústava tak, ako aj v prípade Ghibli hybrid ponúka výkon 243 kW (330k) a točivý moment 450 Nm. Jediný rozdiel medzi oboma modelmi je, že model Levante má nepretržite poháňané obe nápravy.

Maserati Levante Hybrid
Na prvý pohľad nerozpoznateľné.

Pri prvom pohľade na nové Levante si oproti bežnému modelu s čisto spaľovacím pohonom rozdiel nevšimnete. Maserati veľmi decentne a elegantne dopĺňa výzor svojho SUV modrými doplnkami v logu alebo na typických žiabrach za prednými kolesami. Nový je aj lak karosérie nazývaný Azzurro Astro, ktorý sa objavil aj na prezentačných fotografiách. Táto farba je však dostupná len v programe Maserati Fuoriserie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.maserati.com
Predchádzajúci článokNová generácia Honda HR-V oficiálne predstavená!
Nasledujúci článokApple je zase o krok bližšie k svojmu vlastnému elektromobilu