Domov News Jaguar Land Rover musel odstaviť svoje fabriky ! Čo sa udialo ?

Jaguar Land Rover musel odstaviť svoje fabriky ! Čo sa udialo ?

JLR Nitra

Spoločnosť Jaguar Land Rover (JLR) dočasne zatvára dva zo svojich závodov vo Veľkej Británii kvôli globálnemu nedostatku polovodičov a čipov.

JLR výrobný závod

Továrne britského výrobcu JLR v Castle Bromwich a Halewood začnú „prevádzkovať obmedzené obdobie výroby“ od 26. apríla. Zatiaľ čo štandardná prevádzka bude pokračovať v závode JLR Solihull.

Vo vyhlásení spoločnosť JLR uviedla: „Rovnako ako ostatní výrobcovia automobilov, aj my v súčasnosti zažívame prerušenie dodávateľského reťazca spôsobeného pandemickou situáciou. Situáciu zhoršuje aj nedostatočná globálna dostupnosť polovodičov, čo má vplyv na naše výrobné plány a našu schopnosť uspokojiť globálny dopyt po niektorých našich vozidlách.”

Značka v oficiálnom stanovisku dodala, že upravila výrobné plány pre určité vozidlá a bude úzko spolupracovať s dotknutými dodávateľmi na riešení problémov. Ich cieľom je minimalizácia dopadu na objednávky zákazníkov. Výrobca chce aby čo najskôr ako je to možné mohli obnoviť plnohodnotnú výrobu vo svojich závodoch.

JLR Halewood
Za všetko môžu čipy

V továrni JLR v Halewoode je zamestnaných okolo 4 000 ľudí a vyrábajú sa tam modely Land Rover Discovery Sport a Range Rover Evoque. Fabrika v Castle Bromwich má približne 1 900 zamestnancov a vyrába Jaguar F-Type, XE, XF a XF Sportbrake.
Globálny nedostatok polovodičov je pretrvávajúcim problémom spôsobeným pandémiou Covid-19. Tento výpadok ovplyvňuje viaceré priemyselné odvetvia vrátane automobilového priemyslu. Čipy, ktorých je nedostatok, sa používajú pri výrobe automobilov, počítačov, smartfónov a inej elektroniky.

Aj iné automobilky, napríklad Peugeot nedávno oznámil, že odchádzajúci rodinný hatchback 308 je teraz kvôli nedostatku k dispozícii iba s analógovými rýchlomermi, a nie s digitálnymi. Zatiaľ čo Renault varoval, že problém sa neustále zhoršuje. Okrem toho Volkswagen, General Motors a materská spoločnosť Mercedesu Daimler čelili dočasnému zatvoreniu továrne, podobne ako v prípade JLR, v dôsledku nedostatku komponentov.

Range Rover
Kríza strieda krízu

Uvidí sa, o koľko závažnejší sa problém stane a ako vážne to ovplyvní automobilový priemysel v Európe. Situáciu nezlepšuje ani fakt, že samotní výrobcovia sa musia popasovať so situáciou, ktorá nastala v dôsledku Covid-19. Požiar v japonskej továrni ovplyvnil nielen automobilový priemysel. Aj mnohé iné odvetvia pocítili nedostatok komponentov a sú nútené obmedziť produkciu. Bude zaujímavé sledovať, ako veľmi dokáže tento nedostatok predĺžiť odstávku viacerých výrobných závodov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokNový zástupca segmentu SUV v podaní Mitsubishi !
Nasledujúci článokVolkswagen prichádza s modelom Talagon. U nás sa tohto obrovského SUV nedočkáme!