Domov News Povinný obmedzovač rýchlosti v autách, nové nariadenie od EÚ! Platiť začne už...

Povinný obmedzovač rýchlosti v autách, nové nariadenie od EÚ! Platiť začne už o rok!

Európska únia predložila ďalšie opatrenie, ktoré nám bude výrazne zasahovať do šoférovania. Cieľom opatrenia je zníženie počtu nehôd s tragickým koncom na európskych cestách. Čo toto opatrenie prinesie a kedy vstúpi do platnosti?

Únia predstavila novinku, ktorá bude presne o rok povinnou súčasťou novo homologizovaných vozidiel. Ide o obmedzovač rýchlosti ISA, ktorý bude fungovať na princípe čítania dopravných značiek a dát z GPS. Systém sa zapne automaticky pri každom naštartovaní vozidla a na začiatku ho bude možné úplne vypnúť. Pôjde to len v skúšobnom respektíve prechodnom dvojročnom období, po ktorom ho už bude možné vypnúť len do istej miery obmedziť avšak to je predmetom diskusii.

Činnosť systému bude šofér vnímať hneď niekoľkými spôsobmi. Základným zásahom do riadenia bude zvukový a vizuálny signál, ktorý bude fungovať rovnako, ako pri nezapnutých bezpečnostných pásoch. Ten Vás upozorní na prekročenie rýchlosti v danej oblasti.

Druhý zásah už bude pomerne razantný a to tým, že vozidlo samé spomalí na predpísanú, maximálnu povolenú rýchlosť. Z bezpečnostných dôvodov sa bude dať systém na krátku dobu deaktivovať prudkým stlačením plynového pedála. Po návrate na predpísanú rýchlosť sa systém znova aktivuje do pohotovostného režimu.

Jasný plán EÚ

„EÚ má nový cieľ znížiť do roku 2030 počet úmrtí a vážnych zranení na cestách o polovicu. Ak máme uspieť, musíme sa vyhnúť chybám z minulého desaťročia. EÚ musí hneď konať a nemôže si dovoliť čakať ďalšie roky,“ uviedol Antonio Avenoso, výkonný riaditeľ Európskej rady pre bezpečnosť dopravy.

Samotný systém, ktorý bude povinný vo všetkých nových autách od roku 2024 je ešte stále vo fáze ladení. Obavou v tomto prípade zohráva fakt, že zvuková výstraha môže viesť vodičov k zbytočnému deaktivovaniu tohto systému. S týmito obavami sa zhoduje aj Združenie európskych výrobcov automobilov. Tí Európskemu parlamentu navrhujú, aby bola zvuková výstraha systému ISA po dvojročnom prechodnom období nahradená efektívnejšou technológiou.

Účtovník radí: Aká možnosť financovania automobilu je najvhodnejšia?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokÚčtovník radí: Aká možnosť financovania automobilu je najvhodnejšia?
Nasledujúci článokBentley chce mať elektrické portfólio do roku 2030. Zmeny však prídu skôr