Domov News Účtovník radí: Aká možnosť financovania automobilu je najvhodnejšia?

Účtovník radí: Aká možnosť financovania automobilu je najvhodnejšia?

Auto svojich snov už máte vybraté, teraz je čas pristúpiť k výberu možnosti financovania. Pri výbere možnosti financovania treba prihliadať na rôznorodosť ponuky jednotlivých predajcov automobilov. Viete ako financovať nákup automobilu efektívne?

Jednotlivé formy financovania sa od seba líšia v rôznych smeroch. Pri výbere vhodnej alternatívy je potrebné zamerať sa na konkrétne požiadavky, ktoré vyhovujú vašej predstave najviac. Je potrebné zvážiť jednotlivé požiadavky, ktoré očakávate od financovania a porovnať si ich výhody a nevýhody. Tieto výhody a nevýhody sme porovnali za vás a tak si pohodlne môžete vytvoriť predstavu o forme financovania a vybrať si tú najvhodnejšiu.

Finančný leasing

Základnou formou financovania automobilov je leasing, poznáme rôzne formy leasingu ako finančný alebo operatívny leasing. Pri finančnom leasingu znášate poplatky za poistenie a údržbu vozidla. Pri tejto forme financovania sa nestanete vlastníkom vozidla pri kúpe automobilu ale až po splatení všetkých splátok, zároveň sa však musíte o automobil starať tak, ako keby ste boli jeho vlastníkom.

V osvedčení o evidencii vozidla je do splatenia leasingu uvedený ako vlastník automobilu spoločnosť, ktorá poskytla finančný leasing. Jednou z nevýhod je potreba akontácie pri kúpe automobilu. Akontácia býva stanovená v percentách a pohybuje sa od 10% ceny automobilu. Ak si teda vyberiete automobil za 20 000 €, budete potrebovať pri financovaní finančným leasingom minimálne 2 000 € na akontáciu. Výhodou finančného leasingu je menšia administratíva a nižšie posudzovacie podmienky pre jeho schválenie. Rozhodujúci môže byť aj úrok, ktorý ponúka predajca.

Predajcovia automobilov momentálne ponúkajú aj rôzne formy finančného leasingu, kde záujemca zaplatí za automobil jednu platbu za určité obdobie. Napríklad môže ísť o financovanie na pätiny. Tieto formy financovania bývajú oproti klasickým mesačným splátkam zvýhodňované.

Operatívny leasing

Operatívny leasing je formou prenájmu automobilu. Poplatky na údržbu alebo poistenie znáša prenajímateľ, teda osoba, ktorá vám poskytne operatívny leasing. Pri ukončení prenájmu, ktorý býva určený na začiatku prenájmu, sa nestanete držiteľom vozidla. V podstate ide o podobnú schému ako pri prenájme bytu. Operatívny leasing je podstatne drahší ako finančný leasing, nakoľko vám na konci prenájmu zostanú len pekné spomienky na automobil.

Nevýhody operatívneho leasingu sú teda jasné, táto forma prenájmu auta je skôr vhodná pre spoločnosti, ktoré potrebujú neustále nové automobily. V poslednej dobe však túto formu financovania využíva aj čoraz viac bežných ľudí, nakoľko predajcovia automobilov ponúkajú na konci dohodnutej doby prenájmu výmenu automobilu za novší model za relatívne výhodných podmienok. Výhodou tejto formy financovania je teda jeho flexibilita a fakt, že výdavky na automobil ako poistné či údržbu znáša prenajímateľ vozidla.

Spotrebný úver (pôžička)

Ako ďalšiu formu financovania sme vybrali spotrebný úver. Najdôležitejším rozdielom oproti ostatným formám financovania je to, že sa stanete majiteľom vozidla ihneď po zaplatení vozidla. Nepotrebujete teda žiadnu akontáciu pri kúpe vozidla a všetky poplatky spojené s údržbou alebo poistením znášate vy. Je dôležité spomenúť, že pri tejto forme financovania je omnoho vyššia administratíva ako pri finančnom či operatívnom leasingu.

Ak si vyberiete spotrebný úver na zaplatenie automobilu, musíte splniť kritériá vašej banky. Pri vyššej cene vozidla môže banka požadovať výrazne zložitejšie podmienky ako spoločnosť poskytujúca finančný leasing. Na oplátku vám však banka v niektorých prípadoch poskytne výrazne nižší úrok. Výhoda spotrebného úveru spočíva v okamžitom vlastníctve automobilu a častokrát nižšom úroku, naopak nevýhodou je splnenie podmienok banky.

Akú formu financovania vozidla si vyberiete je na vás. Prihliadajte však na vyššie spomenuté kritériá. Všetky formy financovania majú svoje výhody a nevýhody. Odporúčame, aby ste zvážili svoje možnosti a vybrali si najvhodnejšiu alternatívu. Prajeme šťastne najazdené kilometre s novým vozidlom.

Tento článok bol napísaný v spolupráci so spoločnosťou ImNVK s.r.o.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokWilliams a Italdesign spúšťajú svoju vlastnú platformu pre elektromobily
Nasledujúci článokPovinný obmedzovač rýchlosti v autách, nové nariadenie od EÚ! Platiť začne už o rok!