Domov News Pápež dostane nový elektrický papamobil od spoločnosti Fisker

Pápež dostane nový elektrický papamobil od spoločnosti Fisker

Papamobil

Startup spoločnosť Fisker Inc. vyrobí prvý čisto elektrický papamobil, ktorý bude používať upravenú verziu svojho pripravovaného SUV Ocean.

Automobilový dizajnér Henrik Fisker a Geeta Gupta-Fisker (jeho manželka a spoluzakladateľka spoločnosti Fisker Inc.) predstavili pápežovi Františkovi zábery navrhovaného dizajnu počas nedávneho stretnutia vo Vatikáne. Obrázky vozidla zobrazujú biele SUV Ocean so sklenenou kupolou na vrchu, ktoré by umožnilo pápežovi pozdraviť verejnosť. Spoločnosť tvrdí, že vozidlo dodá niekedy v priebehu budúceho roka. Štandardná verzia SUV Ocean by mala byť uvedená na trh koncom roka 2022.

Doteraz hlavne Mercedes

Oficiálne papamobily už tradične pre pápeža vyrába spoločnosť Mercedes-Benz. Tieto vozidlá musia byť riadne obrnené a vybavené nepriestrelným sklom. Nie je jasné, ako by Vatikán používal elektrické SUV spoločnosti Fisker Inc. Konkrétne vyjadrenia kancelárie pápeža Františka zatiaľ neboli zverejnené.
Pápež napriek tomu na svojich cestách jazdí vo všetkých možných upravených vozidlách a dokonca používal elektrické automobily s nulovými emisiami. Vatikán dostal v roku 2012 elektrickú dodávku Renault Kangoo, ale používala sa na menej oficiálnu prepravu. Napríklad na náradie pri prácach okolo Pápežského paláca počas leta. Pápež František sa v roku 2019 viezol na japonskej Toyote Mirai s vodíkovým pohonom. Mercedes-Benz pre svoju svätosť vyrobil dokonca aj hybridné papamobily.

Meme na seba nenechali dlho čakať

Ako sa Vatikán rozhodne vozidlo použiť je zatiaľ neznáme. No keďže internet je miestom bohatým aj na satiru, tu je niekoľko veľmi vtipných fotomontáží, ako pápež František jazdí v upravenom SUV Ocean od spoločnosti Fisker.
Henrik Fisker je známy tým, že navrhuje koncepty pre Aston Martin, BMW a počas prvých rokov pôsobil v spoločnosti Tesla. Práve Teslu opustil, aby založil svoju vlastnú spoločnosť, kde navrhol hybridné športové auto s názvom Karma. Spoločnosť sa ale stretla s veľkými problémami s batériami, ktoré poháňali auto a nakoniec skrachovala.

Meme na papamobil
Od superauta k dostupným vozidlám

Henrik Fisker založil spoločnosť v roku 2016 a pôvodne dával myšlienke športového automobilu opäť zabrať – tentoraz však prišiel s nápadom na čisto elektrické superauto. Zakladateľ však postupne odklonil svoj zámer od myšlienky na športové kupé a nasmeroval vývoj k oveľa dostupnejším a údajne udržateľným elektrickým SUV. Spoločnosť nedávno vstúpila na burzu v rámci fúzie SPAC a získala takmer 1 miliardu dolárov. Uzavrela dohodu s taiwanským elektronickým gigantom Foxconn s cieľom postaviť ešte menšie dostupnejšie osobné elektrické vozidlo.

Model Karma

„Inšpiroval som sa čítaním, že pápež František je veľmi ohľaduplný k životnému prostrediu a dopadu zmeny podnebia na ďalšie generácie,“ uviedol vo vyhlásení Fisker. „Interiér pápežského transportu Fisker Ocean bude obsahovať rôzne udržateľné materiály vrátane kobercov vyrobených z recyklovaných plastových fliaš z oceánu.“ ˇČi pápež František bude používať svoj sľúbený Fisker namiesto Mercedesov je veľmi otázne, minimálne však Fisker je jedným z unikátnych vozidiel, ktoré pápež už dostal do daru.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJThe Verge
Predchádzajúci článokTEST Honda X-ADV, pre každého kto chce väčší stroj ale aj výhody skútra.
Nasledujúci článokReklame sa už nikde nevyhneme! Ford predstavil technológiu, ktorá bude čítať billboardy pri cestách!