Domov News Nová Fabia je lacnejšia ako tá predchádzajúca, stojí necelých 12 000 a...

Nová Fabia je lacnejšia ako tá predchádzajúca, stojí necelých 12 000 a ponúka…

Cena nových áut postupne rastie a s príchodom novej generácie si automobilky vždy niečo prihodia. Je to aj prípad novej Fabie, auta ktoré je obľúbené pre jeho pomer ceny a úžitkovej hodnoty? Pozreli sme sa detailnejšie na Slovenský cenník tohto bestselleru!

Niet pochýb že štvrtá generácia Škody Fabia je vôbec tou najpokrokovejšou vôbec. Pokiaľ sa vrátime späť do minulosti, konkrétne do roku 1999, kedy bola predstavená jej prvá generácia, zistíme že tá súčasná jej je na míle vzdialená.

Dve desaťročia so sebou priniesli taký obrovský technologický skok, aký si dokážeme len ťažko predstaviť. Čo sa však nezmenilo je pomer hodnoty ktorú vám Fabia dáva za dané peniaze.

Jej prvá generácia predstavovala vstup do vyspelého segmentu malých kompaktných vozidiel. Základná verzia Junior síce neobsahovala takmer žiadnu výbavu, no v prípade vyšších verzií ste to získali skutočne veľa. Legendárnymi sa stali už len samotné agregáty s označením HTP alebo nezničiteľné 1,9 SDI a TDI.

Atraktívnejšia než kedykoľvek predtým

Dizajn je nesmierne dôležitým nástrojom na ovplyvňovanie našich pocitov a emócií. Do značnej miery dokáže ovplyvniť náš výber. Fabia to odhadla presne a je tak univerzálna ako vo svojej prvej generácií. Fabia druhej generácie sa podľa nášho pohľadu až tak veľmi nepodarila, jej dizajn pôsobil neproporčne a aj samotné materiály a technológie príliš neoslovili. Čo sa v konečnom dôsledky podpísalo aj na samotných predajoch.

Tretia generácia trafila klinec po hlavičke, presne ako tá súčasná. Jej tvary sa zbytočne neprikláňajú k žiadnej cieľovej skupine ani pohlaviu. Osloví rovnako mladých, ale svoje si nájde aj výrazne staršia generácia.

Prepracovaný dizajn sa podľa jednotlivých výbav a konfigurácií dokáže stotožniť s konkrétnym užívateľom. Fabia tak poskytuje vysokú mieru personalizácie, pri zachovaní osobnej neutrality.

Je skutočne drahšia alebo naopak lacnejšia?

Nová generácia si kladie za cieľ priniesť čo možno najviac súčasných technológii do tohto segmentu. Vo výsledku sa tak pozeráte na najvyspelejšiu Fabiu vôbec. Paleta asistenčných, bezpečnostných a komfortných prvkov výbavy je tak široká, až máte pocit že ste v úplne inom segmente.

Okrem plne LED technológie svetiel, ktorá sa dnes pomaly stáva štandardom, tu nájdete aj ambientné osvetlenie, dvojzónovú klimatizáciu či digitálny prístrojový panel. Ten samozrejme môžete odmietnuť a ponechať si prehľadný displej uprostred analógových budíkov.

Nová Fabia štartuje s cenou 11 760€ za verziu Active s obľúbeným atmosférickým motorom 1,0 MPI s výkonom 48 kW a päťstupňovou manuálnou prevodovkou. Oproti predchádzajúcej generácii dostávate navyše práve množstvo asistenčných systémov, ktoré boli v minulosti za príplatok alebo vo vyšších výbavách.

Patrí sem Front Assist s funkciou núdzového brzdenia a ochrany chodcov. Lane Assist, ktorý vás upozorní na nechcené vybočenie z jazdného pruhu. LED stretávacie svetlá spolu s denným LED svietením. Obmedzovač rýchlosti, systém núdzového volania e-call, ktorý vám v prípade nehody dokáže sám zavolať pomoc, či dokonca výškovo nastaviteľné predné sedadlá.

2021 Škoda Fabia - Startstop.sk - PREMIÉRA

V prípade predchádzajúcej generácie, výbava Active štartovala na hodnote 11 300€ ale nič z uvedeného ste nemali k dispozícii. Pokiaľ by ste chceli podobnú konfiguráciu museli by ste siahnuť po vyššej výbave Ambition alebo zvoliť príplatky. Konečná cena by sa tak blížila k 13 000€.

Podobné to je aj pri verzii Ambition, porovnali sme ju v konfigurácii 1,0 TSI 70 kW s manuálnou prevodovkou. Za takúto Fabiu dnes zaplatíte 14 060€, v minulosti bola cena síce nižšia, konkrétne na úrovni 13 170€ ale ani zďaleka neponúkala takú výbavu ako dnes.

Tá v súčasnosti zahŕňa napríklad tempomat, kožený multifunkčný volant, elektricky ovládané všetky štyri okná či bezkľúčové štartovanie. Pribudol aj asistent rozjazdu do kopca a funkcia smartlink, vďaka ktorej si bez problémov dokážete zrkadliť obsah vášho smartphonu.

V minulosti by ste si tiež museli priplatiť za výškovo nastaviteľné sedadlo vodiča, Front Assist, Lane Assist, svetelný senzor či LED stretávacie svetlomety. Spolu, vrátane všetkých príplatkov by vás takto vybavená Fabia stála takmer 15.000 €, čo je takmer o 1 000€ viac ako najnovšia generácia.

Na záver tak môžeme prehlásiť že nová Fabia je skutočne lacnejšia ako predchádzajúca, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Súčasné autá sú rok čo rok vyspelejšie a ponúkajú kvantum výbavy v segmentoch, ktoré donedávna ponúkali len základné možnosti. Stávajú sa tak bezpečnejšími nie len pre svojich majiteľov, ale pre nás všetkých.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová generácia Audi RS3 oficiálne predstavená! Čo všetko so sebou prináša ?!
Nasledujúci článokAbarth sa púšťa do ďalšej limitovanej verzie, tentoraz ide o oslavu Formuly 4.