Domov Lifestyle Taliani predstavujú Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae: ultimátny stroj

Taliani predstavujú Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae: ultimátny stroj

Posledná verzia populárneho Lamborghini Aventador bude „one of a kind“. Môžeme sa tešiť ako na coupé verziu, tak aj na otvorenú, bez strechy.

Talianska automobilka predstavuje limitovanú verziu Ultimae a táto verzia bude uzatvárať modelu Aventador. Lamborghini Aventador je na svete už dlhých desať rokov, od roku 2011. Išlo o nástupcu Murcielága, ktoré bolo najpredávanejším automobilom značky s V12 pod kapotou. Po piatich rokoch bolo coupé aj roadster modernizované, s dodatkom S. Neskôr prišiel vyladený Aventador SVJ. Ako sme pred pár rokmi uviedli, SVJ bolo istý čas najrýchlejším autom na nemeckom Nürburgringu. Išlo o náhradu populárneho modelu SV. Technologický základ Aventadoru využili aj modely ako Centario a Veneno.

Späť však k rozlúčkovej verzii Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae. Táto limitovaná verzia má kombinovať Aventador S a supervlastnosti SVJ. Talianska automobilka tento model označuje ako posledný svojho druhu, nakoľko nástupca Aventadora bude vozidlo s elektrickým pohonom, respektíve s mild-hybridným pohonom. Nástupca Aventadoru má prísť v roku 2023 a vidlicový dvanásťvalec má dopĺňať elektromotor. Verzia Ultimae tak bude starý poctivý dvanásťvalec.

Pod kapotou Aventadoru LP780-4 Ultimae môžeme teda očakávať atmosférický dvanásťvalcový motor s objemom 6,5-litra s maximálnym výkonom 574 kW / 780 koní. V porovnaní s verziou S má o 40 koní viac a oproti verzii SVJ je to o 10 koní viac. Samozrejmosťou je prenos výkonu na všetky štyri kolesá prostredníctvom sedemstupňovej sekvenčnej prevodovky. Z pokoja na 100 km/h Ultimae zrýchli v priebehu 2,8 sekundy a maximálka sa zastaví na 355 km/h.

Lepšiu technológiu dopĺňa atraktívny vzhľad. Ten má na starosti aj aerodynamiku a prítlak. Špecifickým je predný nárazník a zadné aktívne krídlo. Samozrejme jeho poloha sa mení v závislosti od potreby v troch pozíciách. Nastavenia aktívneho krídla je na základe jazdných režimov Strada, Sport a Corsa. Individuálne nastavenie je v „sekcii“ Ego. Chýbať nebude ani natáčanie zadnej nápravy.

Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae bude dostupné ako coupé, takisto aj ako roadster, no vyrobených bude iba 350 kusov vo verzii coupé a 250 kusov roadsterov. Nezabúdajme na možnosť osobnej personalizácie a širokej farebnej palety, kde si svoje Lambo budete môcť prispôsobiť podľa seba.

https://www.youtube.com/watch?v=Ir7dFd9Oflw

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJlamborghini.com
Predchádzajúci článokTEST Dacia Sandero Stepway TCe 90 CVT, má svoj štýl a na nič sa nehrá!
Nasledujúci článokLondýnsky taxík ako elektrický karavan? Prečo nie!