Domov Elektromobilita Londýnsky taxík ako elektrický karavan? Prečo nie!

Londýnsky taxík ako elektrický karavan? Prečo nie!

Londýnsky taxík ako elektrický karavan? Prečo nie!

Spoločnosť LEVC odhalila obytný automobil , ktorý je postavený na tej istej platforme, ako legendárny londýnsky taxík Hackney Carriage.

Britská spoločnosť London Electric Vehicle Company (LEVC) chce čo najlepšie využiť investície, ktoré zožala vývojom elektrickej (teda skôr plug-in hybridnej) platformy pre typický londýnsky taxík označený ako modelový rad TX. Platforma s názvom Hackney Carriage získala okrem taxi využitie aj v mestskej dodávke s označením VN5, no tam to nekončí. Spoločnosť LEVC nedávno odhalila úplne nový e-Camper.

Obytný elektromobil

Aj keď je tlačová správa pomerne skúpa na detaily, vyplýva z nej, že e-Camper má rovnaké pohonné ústrojenstvo ako TX a VN5. Ide o elektromotor namontovaný na zadnej náprave, ktorý je napájaný z akumulátora s kapacitou 31 kWh.

Na plné nabitie dokáže prejsť asi 60 míľ, teda približne 100 kilometrov, čo pre dlhé trasy s karavanom asi nie je príliš vhodné. E-Camper má však o vychytávku naviac. Pod kapotou sa totiž nachádza 1,5-litrový radový trojvalec, ktorý dodal koncern Geely Volvo (spolu s rôznymi ďalšími komponentmi). Spaľovací motor však nikdy priamo nepoháňa kolesá, ale slúži iba ako generátor, ktorý dobíja akumulátor a zvyšuje dojazd jednotky celkovo na 304 míľ, teda asi 490 kilometrov. A to je už celkom rozdiel.

Plnohodnotné cestovanie pre štyroch

Automobilka LEVC spolupracuje s britským špecialistom na prerábky obytných automobilov Wellhouse Leisure. Výsledkom je plnohodnotné cestovanie a spanie pre štyri osoby, elektrická kuchynka, výklopná strecha či rozkladací stôl. Predné sedadlá sa dajú otočiť o 180 stupňov.

Pretože kempovanie zvyčajne ide ruka v ruke s dobrodružstvami, ako je horská cyklistika, surfovanie či extrémne žehlenie, automobilka ponúkne celý rad riešení, ktoré vyhovejú akýmkoľvek lifestylovým potrebám.

Samozrejme, k dispozícii je oveľa širší výber farieb exteriéru a zliatinových diskov ako u iných vozidiel LEVC, čo má pomôcť „vyčnievať z davu konvenčných obytných vozidiel“.

Orientačná katalógová cena je 62 250 libier (asi 72 600 eur). To rozhodne nie je málo peňazí, no len pre porovnanie, Volkswagen California, ktorá má konvenčný pohon, stojí v podobnej výbave takmer rovnakú sumu. Obytné automobily jednoducho nikdy neboli a nikdy nebudú lacné. Záujemcovia o „ekologickejšie“ cestovanie za dobrodružstvami si môžu e-Camper predobjednať už teraz, prvé kusy sa majú dostať k zákazníkom už koncom tohto roka. Je však otázne, či budú vyrobené aj s volantom na ľavej strane pre kontinentálnu Európu…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarthrottle
Predchádzajúci článokTaliani predstavujú Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae: ultimátny stroj
Nasledujúci článokBMW predstavilo futuristický mestský elektrický skúter BMW CE 04!