Domov News Obytné karavany UAZ a Lada z Ruska! Nový nápad rusov by sa...

Obytné karavany UAZ a Lada z Ruska! Nový nápad rusov by sa mohol stať hitom!

Rusi sa rozhodli postaviť si obytné vozidlá na tradičné ruské vozidlá ako je UAZ a Lada. Ponúkajú využitie na kemping alebo aj využitie do terénu. Dostanú sa karavany aj k nám do Európy?!

Nedávno sa na sociálnych sieťach objavili fotografie modelu UAZ Profi vo verzii preskleného karavanu. O pár dní neskôr sa na oficiálnych stránkach objavila aj luxusnejšia verzia s zdvíhacou strechou. Ruská automobilka však ešte nezverejnila dátum kedy by sa mali karavany odhaliť. Je ale jasné, že budú vo vnútri vybavené kuchyňou, posteľou, toaletou a sprchou a rôznymi ďalšími vychytávkami vecami, ktoré ku karavanu patria.

Zo základu ponúka model Profi 2,7-litrový štvorvalec s výkonom 150 koní a tiež s úpravou na LPG s výkonom 143 koní. Podľa fotografie by sa mohlo jednať o pohon všetkých kolies s redukciou keďže v sérii verzia 4×2 disponuje výhradne dvojmontážou vzadu. UAZ tvrdí, že karavan by mal byť dostupný už čoskoro. Výrobca automobilov UAZ má väčšinou nasledovný plán. Na začiatok ukáže formu nového vozidla, poprípade prototyp a čaká sa čo na to odpovie trh. Ak sa automobil zapáči ľuďom, tak sa nasledovne začne hľadať tuningové štúdio, ktoré daný model vyrobí. Tým pádom ešte nie je isté, že sa do výroby dostanú.

Konečná podoba sa teda môže líšiť od prototypu predstaveným svetu. Počas vývoja sa môže stať, že niečo sa nedá vyrobiť lebo je to príliš drahé. Ako príklad si môžeme povedať UAZ Patriot World of Tanks alebo tiež UAZ Hunter Jungle Edition. Rozdiely medzi návrhom a reálnym vozidlom sú na prvý pohľad badateľné. Až sa do výroby spomínané obytné vozidlá dostanú je možné, že ich uvidíme aj u nás v Európe. Zatiaľ nie je známa ani cena.

UAZ a Gagarinov karavan

Pred nedávnom sa na Facebookovej stránke objavil už hotový kus projektu UAZ MIR v modrej farbe s polepom prvého človeka vo vesmíru Jurija Gagarina. Konkrétny kúsok je podľa informácií vyrobený pre nemecký trh. Doposiaľ však nemá schválenie. Základy sú z malého nákladiaku UAZ 3303. Nuž prihlásiť takéto vozidlo na evidenčné čísla trvá aj niekoľko mesiacov.

Obytná Lada Niva Cargo

Ďalším zaujímavým kúskom sa stalo obytné vozidlo od spoločnosti Lux Form, ktorý je postavený na základoch Lady VIS 234600 (Lada Niva Cargo). Tento konkrétny model už prešiel schváleniami od českého importéra (AMC). Papierovo sa ale nejedná o karavan alebo obytné vozidlo ale automobil patrí do kategórie N1G. Zadná náprava je obytná ale taktiež výmenná, čiže počas jazdy nesmie nikto v zadnej časti vozidla sedieť. Vozidlo je dlhé 4,8 metra a takmer 1,8 metra široké a 2,8 metra vysoké. Ponúka samozrejme aj pohon všetkých kolies. Disponuje rôznym obytným vybavením ako napríklad skrinky, sklopný stolík, kuchyňa, plyn, voda, chladnička, toaleta, sprcha a mnoho ďalšieho. O skutočné pohodlie sa stará nezávislé kúrenie a o elektriku 12 voltová batéria s kapacitou 70 Ah.

Pod kapotou sa ukrýva klasický motor od Lady a 1,7-litrový benzínový agregát s výkonom 83 koní a 5-stupňovou manuálnou prevodovkou. Nechýba ani uzávierka medzinápravového diferenciálu. Vozidlo je možné objednať vo verzii off-road, ktorú môžeme vidieť aj na fotkách. Disponuje zvýšenou svetlou výškou a samosvormi na oboch nápravách. Na českom trhu štartuje cenovka na približne 800 tisíc korún s DPH a dodávacou lehotou najmenej pól roka.

Lada Granta od firmy Lux Form a novinka UAZ

Možno ste si všimli, že sa obytné VISy podobajú na dávnejšie predstavený karavan na základoch Lady Granty. Je tomu tak preto, keďže sú vyrobené od rovnakého výrobcu Lux Form.

Na európsky trh sa dostane aj ďalšia novinka a to v podobe UAZ 2206 Bajkal. Skutočne štýlové retro vozidlo upravené do podoby obytného vozidla. Český import sa rozhodol rozšíriť ponuku tohto modelu a pracuje na úplne inak postavenom vozidle UAZ 3909 Combi. Pravdepodobne “české bajkaly” sa na českom trhu objavia už čoskoro.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFacelift Kia Ceed oficiálne! Bestseller zo Žiliny prešiel modernizáciou!
Nasledujúci článokNový Ford Mustang Mach-E GT a najvýkonnejšia verzia Performance Edition