Domov Lifestyle Tradičná automobilka búra tradície. Morgan mieri do terénu

Tradičná automobilka búra tradície. Morgan mieri do terénu

Doba, kedy sa výrobcovia rýdzo športových automobilov stránili od vozidiel so zdvihnutým podvozkom je dávno za nami. Dnes majú svoj SUV model značky ako Porsche, Bentley, Lamborghini a mnoho ďalších. Teraz sa k nim pridáva aj tradičná britská automobilka Morgan. Nový model Morgan Plus Four CX-T má upravený podvozok a v teréne si vystačí len so zadným pohonom. 

Britskú manufaktúru Morgan Motor Company pozná azda každý nadšenec do športových áut. Táto rodinná automobilka má len 160 zamestnancov a svoje autá vyrábajú výhradne ručne. Pri pohľade na tieto veľmi raritné autíčka sa vám okamžite objaví úsmev na tvári. Inak to nebude ani pri novom modely Plus Four CX-T Aj keď sa vyrábajú v súčasnosti, vzhľadom zostali v minulosti.

Plus Four CX-T
Vzniklo náhodou.

Dizajnérov značky vždy fascinovali autá v štýle rally, preto sa v ich štúdiu vždy nachádzali nejaké návrhy obdobných áut. Keď ich navštívil hlavný šéf a jeden z investorov značky, okamžite ho návrhy zaujali a chcel to hneď vyrobiť. Istý čas po tomto momente je automobilovej verejnosti predstavený nový Morgan Plus Four CX-T.

Plus Four CX-T
Hliníková platforma CX.

Meno najnovšieho prírastku automobilky Morgan naznačuje, o čo sa jedná. Model Plus Four CX-T stojí na platforme svojho súrodenca CX-T, ktorú Morgan predstavil v roku 2019. Niektoré komponenty, ako napríklad lichobežníkové závesy si požičal od robustnejšieho súrodenca Plus Six. Pre ochranu pred kameňmi v ťažších podmienkach bola podlaha prekrytá mohutnými kovovými doskami, a to vrátane trojuholníkových ramien.

Plus Four CX-T
Vyzbrojený do terénu.

Okrem ochrany podvozku sa Morgan postaral aj ochranu posádky. Pasažierov chráni bezpečnostný rám, pružiny dodala firma EXE-TC, ktorá dodávala podvozky tímom Subaru a Citroën vo WRC. Kompletný návrh a celú stavbu auta manufaktúra priamo konzultovala s pretekárskou stajňou Rally Raid, špecialistami na Dakar. Celá táto výstroj Morganu pridalo až 20% hmotnosti. Stále sa však jedná o pomerne ľahké športové auto, ktorého hmotnosť tesne presiahla hranicu 1200 kg.

Plus Four CX-T
Pod kapotou Mini.

Teda presnejšie BMW. Pod kapotou Morganu Plus Four CX-T sa nachádza 4-valcový preplňovaný motor, ktorý bol prvý krát použitý v roku 2014 v MINI. Samotná automobilka BMW ho používa od roku 2015. Tento motor má objem 2 litre a v morgane dosahuje výkon 258 koní a maximálny krútiaci moment dosahuje hodnotu 350 Nm. Výkon výhradne na zadné kolesá posiela manuálna 6-stupňová prevodovka. Zaujímavou je v Morgane možnosť uzavretia diferenciálu. V režime All-Terrain stupne jeho svornosť na 40% a po zapnutí druhého stupňa sa uzamkne úplne.

Plus Four CX-T
V interiéry stará klasika. 

Interiér je takmer identický s klasickým Morganom. Oproti klasickému Morganu tu nájdete krátku lyžinu na držiak na telefónu, čítaciu lampičku a presne o tri odkladacie priestory viac, takže v interiéry Morganu Plus Four CX-T sú presne tri.

Plus Four CX-T
Plus Four CX-T
Oplatí sa kúpiť ?

Ak máte radi dobrodružstvá tak áno. Morgan totiž plánuje s majiteľmi organizovať výlety do Maroka, kde budete mať o zábavu postarané. Veľa nových priateľov si tam však nenájdete. Morgan nemá v pláne vyrobiť viac ako osem týchto áut. Za túto veľmi exkluzívnu limitku si nechajú aj pekne zaplatiť. Zatiaľ čo model z ktorého toto auto vychádza stojí približne 65 000 libier, jeho drsniacka verzia do terénu vás vyjde v prepočte niečo cez 200 000 eur. Bez DPH. V takomto aute rozhodne každého zaujmete, ale rozhodnutie, či sa to oplatí necháme radšej na uvážení každého z vás. Veď prečo si nekúpiť Porsche, keď môžete mať Morgan ?

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmorgan-motor.com
Predchádzajúci článokNa elektrickej kolobežke rýchlosťou ako na aute? Niektoré dokážu ísť až 100 km/h
Nasledujúci článokAston Martin Valkyrie môže konkurovať závoďákom