Domov News Tesla opäť prekvapuje. Prichádza s patentom na laserové stierače

Tesla opäť prekvapuje. Prichádza s patentom na laserové stierače

zdroj:electrek.co

Prečo by sme mali používať kovové stierače s gumičkami, keď môžeme mať lasery? Áno čítate správne, laserové stierače sú podľa Tesly budúcnosť.

Tesla si podala pred skoro dvomi rokmi patent na výmenu tradičných stieračov predného skla za laserové stierače. Áno za lasery, ktoré odstraňujú nečistoty z predného skla. Po dlhej dobe sa spoločnosť dočkala pozitívnej odpovede z patentového úradu.

Spoločnosť Tesla označuje technológiu ako „Pulzné laserové čistenie odpadkov nahromadených na sklenených výrobkoch vo vozidlách a vo fotovoltaických zostavách“. Lasery a ich lúče fungujú ako čistiaci systém pre vozidlo. Obsahujú zostavu optiky lúča, ktorá vyžaruje laserový lúč na ožarovanie oblasti na sklenenom výrobku vozidla. Na skle resp. na stieračoch sa nachádzajú obvody detekcie nečistôt, ktoré detegujú nečistoty nahromadené v tejto oblasti a následne ich odstraňujú.

Ako fungujú laserové stierače ?

Podľa udeleného patentu riadiaci obvod kalibruje sadu parametrov spojených s laserovým lúčom. Vyžarovanie vychádza zo zostavy lúčovej optiky na základe detekcie trosiek nahromadených v oblasti skleneného predmetu. Následne sa reguluje úroveň “vypustenia” laserového lúča na nečistoty nahromadených na čelnom skle. Úroveň expozície je regulovaná na základe pulzovania laserového lúča kalibrovanou rýchlosťou. Tá obmedzuje prienik laserového lúča do istej hĺbky. Táto hĺbka je menšia ako hrúbka skla, teda čelného okna. To aby sa predišlo preniknutiu lúča skrz sklo. A práve pomocou laserového lúča odstráni nečistoty nahromadené v tejto oblasti. Jednoduché, nie ?

 

 

Rovnako ako predné sklo, Tesla plánuje použiť lasery na čistenie nečistôt z kamier systému Autopilot. Táto technológia nie je limitom iba na autá, pretože ju možno použiť aj na čistenie solárnych panelov v domoch.

Cybertruck a ďalšie patenty

Keď bol prototyp Cybertruck predstavený bez stieračov predného skla, špekulovalo sa o vývoji laserovej technológie pre tento model. No a Tesla podala žiadosť o patent. Od tej doby však novší patent naznačuje, že Tesla pre Cybertruck, namiesto laserových stieračov vyvíja futuristicky vyzerajúce elektromagnetické stierače. Nie je to jediná futuristická technológia, na ktorú Tesla prihlásila patenty. Minulý mesiac Tesla podala na predné sklo Cybertruck-u patent na trvanlivé sklo s ostrými krivkami a záhybmi.

Patent bol síce schválený. No nemusí to znamenať, že Tesla Roadster bude mať namiesto stieračov čelné sklo obklopené lasermi. Výrobcovia často podávajú patenty na technológiu, ktorá sa nikdy nestane realitou a takýto osud môže postihnúť aj laserové stierače.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarBuzz
Predchádzajúci článokPriemysel sa musí podriadiť ÉU, Sulík má jasný odkaz, veci treba povedať na rovinu tak ako sú
Nasledujúci článokSubaru WRX prichádza, dočkáme sa ho aj v Európe ?