Domov Elektromobilita Honda našla riešenie na dlhé čakanie pri elektronabíjačkách

Honda našla riešenie na dlhé čakanie pri elektronabíjačkách

Našlo sa konečne riešenie, ako znížiť  dĺžku nabíjania na minimum? Automobilka Honda prichádza s unikátnym spôsobom. Zatiaľ len pre vybraných…

Japonská automobilka Honda si veľmi dobre uvedomuje, ako sa svet pozerá na elektromobily. K azda najväčším strašiakom tohto druhu pohonu je ad jedna obstarávacia cena, no taktiež aj limitujúci dojazd. I keď je pravda, že dojazd už v dnešnej dobe pri mnohých automobilkách problémom nie je. Skôr ide o nedostatok nabíjacích bodov a dlhou dobou nabíjania. To je práve problém, ktorý sa Honda rozhodla riešiť.

Najprv však treba začať malými krôčikmi. Honda tak pomaly pracuje na projekte zdieľania batérie a dokáže tak vyriešiť hlavné problémy. K autám sme zatiaľ vzdialený, no nie takými míľovými krokmi ako pred pár rokmi. Zatiaľ sa obdobnému zdieľaniu batérií budú môcť tešiť malé dopravné prostriedky ako napríklad rikše alebo motocykle.

Ako v praxi?

Automobilka vyvinula tzv. Honda Mobile Power Pack (MPP:e). Je to nabíjacia stanica pre vymeniteľné li-ion batérie. Tieto stanice tak umožnia majiteľom elektrických motoriek, prípadne menších elektrických prostriedkov ľahší prístup k nabíjaniu batérií. Zdieľaná batéria v praxi znamená to, že tí, ktorí budú využívať službu MPP:e, nebudú musieť investovať do predražených akumulátorov a čakať, kým sa batérie nabijú. Bude stačiť, ak si prenajmete batériu a vybitú vrátite do nabíjacej stanice.

Základ tvoria li-ion batérie s kapacitou 1,3 kWh a hmotnosťou 10,3 kg. Nie je to až taká záťaž, veď predsa len aj „six pack“ minerálnej vody váži takmer rovnako. Niektoré dopravné prostriedky ich však môžu použiť aj viac. Honda plánuje spustiť prenájom batérií už budúci rok, no zatiaľ iba pre firmy, ktoré vlastnia elektrické motocykle Honda e:. Neskôr ich budú môcť využívať aj iní. Systém dobíjateľných batérií bude mať aj ďalší význam. Okrem odovzdávania energie budú môcť batérie aj energiu vracať späť, čím sa predíde kolísaniu siete.

Honda oznámila, že vymeniteľné batérie budú v Indii prístupne pre lokálne taxíky – rikše. V Indii sú rikše primárnym prepravným prostriedkom. V tejto krajine ich je cca 8 miliónov. Aktuálne sú tieto vozítka poháňané prevažne zemným plynom (CNG), no v dohľadnej dobe by sa malo prejsť na čisto elektrický pohon. Február 2021 bol pre Hondu prelomový, nakoľko tu bolo spustených do prevádzky 30 elektrických rikší. Štyri kusy batérií MPP:e spolu prešli viac ako 200 000 kilometrov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhonda.com
Predchádzajúci článokV BMW už dotykovú obrázovku nenájdete. Hádajte prečo
Nasledujúci článokAlfa Romeo sa svojho modelu Giulia len tak ľahko nevzdá. Príde v novej podobe…