Domov Elektromobilita Zachvíľu budeme lietať. Renault AIR4, ukazuje ako si automobilka predstavuje budúcnosť

Zachvíľu budeme lietať. Renault AIR4, ukazuje ako si automobilka predstavuje budúcnosť

Automobilka Renault oslávila nedávno 60. výročie modelu 4L. Na základe toho spoločne s dizajnérskym štúdiom TheArsenale vytvorili lietajúci elektromobil s názvom Renault AIR4. 

Už sme mnohokrát boli svedkami, toho kedy sa z legendárneho historického modelu auta stalo moderné avšak ešte nikdy sme nevideli, aby niekto vytvoril z auta „lietadlo“. Spomínaný model 4L bol jeden z najúspešnejších vozidiel automobilky. Počas rokov 1961 až 1991 sa predalo a vyrobilo viac než 8 miliónov exemplárov vo viac než 100 krajinách sveta. Renault si tak na počesť tohto legendárneho modelu pripravil veľmi zaujímavý koncept. Automobilka sa spojila so štúdiom TheArsenale aby vytvorili funkčnú, lietajúcu verziu vintage štvordverového hatchbacku. Vozidlo je označené ako Renault AIR4 a podľa výrobcu je charakteristikou nezávislosti a voľnosti. Popritom si poradí so zhoršujúcimi sa dopravnými podmienkami v meste. Čo treba priznať nie je na škodu…

Čo o ňom vieme?

Ako je už na prvý pohľad vidieť, tento elektromobil nemá klasické kolesá. Karoséria je vyrobená kompletne z uhlíkových vlákien a priestorovo sa podobá s originálnemu modelu Renault 4L. V rámci výbavy lietajúceho modelu Renault AIR4 nechýbajú štyri zdvojené vrtule. Každá zo štyroch vrtúľ je schopná vyprodukovať ťah 95 kg.

Čo sa týka pohonu, AIR4 je napájaný polymérovo-lithiovými batériami s kapacitou 22 Ah. To síce zatiaľ nepostačuje na veľmi dlhý let ale čo nie je môže byť. Maximálna rýchlosť dronu je 93,6 km/h Automobilka tvrdí, že koncept môže stúpať do výšky 14 metrov za sekundu (31 mph). Koncept je tiež schopný lietať vo výške až 700 metrov. Na dopravné zápchy by bol tento Renault ako stvorený. Zaujímavý je spôsob nastupovania pomocou vyklopenia kabíny.

Snáď najdôležitejšou otázkou je maximálna dĺžka letu. Ako dlho tento dron, ktorý má veľkosť vozidla, dokáže letieť aby sa nevybil a nedošla mu šťava v nevhodnom čase? Nuž bohužiaľ na túto otázku ani samotná automobilka Renault nechcela odpovedať.

Tento koncept ukazuje, ako si Renault predstavuje model 4 v modernej podobe, pretože práve modernej interpretácie Renaultu 4 sa aj skutočne v nasledujúcich rokoch dočkáme. Podľa plánov Renaultu pôjde o malý a lacný elektromobil.

#AIR4, our flying show-car

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMercedes prekonal Teslu, jeho autonómne riadenie je v Nemecku realitou
Nasledujúci článokNačo mať povinnú STK? Povedali si Rusi a zákon o STK chcú zrušiť. Toto je dôvod…