Domov Elektromobilita Je to oficiálne! Americká automobilka Lucid prichádza do Európy. Poznáme už aj...

Je to oficiálne! Americká automobilka Lucid prichádza do Európy. Poznáme už aj ceny

Americká automobilka Lucid na svojom Twitteri, oficiálne potvrdila príchod svojho modelu na európsky trh. Pravdepodobne sa prvých exemplárov dočká Nemecko, následne však aj ostatné krajiny, informoval portál InsideEVs!

Automobilka síce nebola príliš konkrétna. Cez Twitter odkázala pre nadšencov aby „zostali naladení pre ďalšie informácie ohľadne dodávok do jednotlivých krajín“. Dobrou správou je, že sa modelu Air dočkáme skôr, ako Čína keďže tam sa chystá Lucid rozšíriť až v roku 2023. Okrem spomenutého Nemecka budú nasledovať aj ďalšie krajiny. Ako sú napríklad Rakúsko, Belgicko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Island, Taliansko, Monako, Holandsko, Nórsko, Španielsko, Švédsko či Švajčiarsko. Kde sú už aktuálne spustené online rezervácie na elektromobil.

Východná Európa asi zo začiatku nebude pre americkú automobilku prioritou podobne, ako aj v prípade Tesly. Ani tá ihneď oficiálne neponúkala svoje elektromobily na našom slovenskom trhu. Dnes je dostupný u nás Model 3 aj Model Y. Dúfame teda, že sa dostane aj na naše trhy.

Rezervácie stále rastú

Luxusný elektromobil Lucid Air si do polovice Novembra zarezervovalo až 17.000 zákazníkov. Ak všetko pôjde podľa plánu tak by sa zákazníci mohli svojich vozidiel dočkať už tento rok. Automobilka však odhaduje, že za rok vyrobí 20.000 kusov. Na budúci rok by mal počet predaných modelov Air narásť na 36.000 kusov a mal by sa k nemu pridať SUV súrodenec Gravity, ktorý sa nám predstaví o dva roky. A do roku 2025 plánuje Lucid ďalší model čím by ročný predaj vozidiel prekonal hranicu 135.000 kusov.

Dojazd až 700 km ?

Elektromobil Air vo verzii Dream by mal podľa všetkého prejsť na jedno nabitie približne až 832 km. O tento skvelý dojazd sa stará 118 kWh batéria. Na papieri má najlepší dojazd verzia Range na 19-palcových diskoch. Podľa americkej normy EPA vie na jedno nabitie prejsť vzdialenosť 836km. Najvýkonnejšia verzia Performance ponúka síce 1 111 koní  oproti verzii Range, ktorá disponuje výkonom 933 koní. Performance verzia zdolá na jedno nabitie iba 758 km podľa normy EPA.

Medzi prvými sa budú zákazníkom doručovať Dream verzie. Neskôr sa začne vyrábať aj verzia Grand Touring. Bude vybavená o niečo menšou 112 kWh batériou a na jedno nabitie prejde 830 km podľa americkej normy EPA. Výkon verzie Grand Touring je rovných 800 koní. Model s najmenším výkonom zrýchli z 0 na 100 km/h za úžasné 3,1 sekundy.  Nuž najvýkonnejšia verzia Dream Edition Performance to zvládne za 2,5 sekundy.

Cena verzie Dream Edition je 147.000 € a lacnejšia Grand Touring verzia štartuje na sume 121.000 €. Najdostupnejšia verzia Pure začína na cene takmer 68.000 €. Ďalšou novinkou je, že automobilka Lucid začína vyvíjať cenovo dostupnejší elektromobil, ktorý sa bude volať T21. Názov projektu je symbolický, spája v sebe odkaz na Model T od Fordu, ktorý bol prvým skutočne ľudovým automobilom v USA. Číslo 21 odkazuje na 21. storočie, čiže T21 má byť ľudovým autom 21. storočia. Bude sa v podstate jednať o auto s veľkým dojazdom, ktoré si ale bude môcť dovoliť takmer každý.

CEO automobilky Lucid nie tak dávno prezradil, že pri elektromobiloch nie je až tak podstatný dojazd, ale skôr ich efektivita. Vysoký dojazd sa dá získať veľkou batériou, o to drahší tým pádom elektromobil bude. S väčšou efektivitou dosiahne elektromobil vyšší dojazd, alebo môže výrobca zmenšiť batériu ak sa zachová rovnaký dojazd. Tak sa docieli, že bude elektromobil lacnejší. Stále platí, že najdrahšou súčiastkou elektrického vozidla je batéria.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMitsubishi Ralliart je oficiálne späť, nie však v takej podobe akoby sme čakali. Model vyzerá skôr ako…
Nasledujúci článokVolvo aktuálne testuje vlastný, nový systém autonómneho riadenia Ride Pilot