Domov News Čipová kríza stále nie je zažehnaná. Ako dlho ešte bude trvať? Toto...

Čipová kríza stále nie je zažehnaná. Ako dlho ešte bude trvať? Toto tvrdia odborníci…

Výroba automobilov

Čipy sa stali témou jedna a to nie len kvôli ich nedostatku. No poďme sa venovať čipom pre automobilový priemysel a nie tým od Billa Gatesa. Kríza s týmito komponentmi by sa mala obrátiť k lepšiemu, ale nebude to hneď.

Minulý rok sa niesol v duchu kríz. Jednou z nich sa stala kríza s polovodičmi, jednoducho chýbali čipy. Táto kríza ovplyvňovala nie len automobilový priemysel, ale aj mnoho ďalších. Pôvodné odhady nasvedčovali, že zlepšenie nastane ešte na začiatku tohto roku. No nie všetko pokračuje tak, ako sa predpokladalo. Kríza polovodičových čipov je stále krutou realitou a naďalej má vážny dopad na naše životy. Autá sú drahšie a ťažšie dostupné, nehovoriac o rastúcej cene ojazdených vozdiel. rastie aj cena ojazdených vozidiel.

Toyota sa pripravila

Výrobcovia čipov neustále zvyšujú svoje výrobné kapacity a snažia sa zažehnať nedostatok týchto komponentov. No niekedy z vôle vyššej moci sa stane, že plány nevyjdú tak ako sa čakalo. Svoje by o tom mohli hovoriť Japonci zo spoločnosti Toshiba. Vďaka nedávnym zemetraseniam museli zastaviť výrobnú linku v meste Oita.

Zostaňme v Japonsku a pozrime sa na automobilku Toyota. Tá dokázala dlho odolávať čipovej krízy vďaka svojej svedomitej príprave. No začiatkom tohto roku deklarovala, že aj napriek pripravenosti bude nútená mierne obmedziť svoje výrobné plány. Ostatní výrobcovia sa zase vyjadrili, že naďalej budú nútení obmedzovať výrobu, respektíve uprednostňovať vozidlá s menším stupňom výbavy.

Zdroj: Škoda
Nakoniec ich bude veľa

Presuňme sa kúsok bližšie k Slovensku. Nemecký výrobca Infineon začal pracovať na navýšení výroby vďaka novej fabrike v susednom Rakúsku. Podobne uvažujú aj ostatní výrobcovia čipov. Navyšovanie výroby je momentálne ideálnym riešením krízy z nedostatku. Niektoré automobilky zvažujú dokonca vlastný vývoj a výrobu čipov. Takéto napredovanie môže pomôcť zažehnať aktuálnu krízu a zabrániť vzniku ďalších kríz z nedostatku čipov.

Zdroj: Škoda

Otázkou stále zostáva, kedy sa podarí ukončiť krízu a nasýtiť trh dostatkom čipov. Nejde len o automobilový priemysel ale aj o ostatné odvetvia. Ak však príde zmiernenie krízy, očakáva sa koncom roka 2023. Dokonca sa na svet už dostala aj informácia, že v roku 2023 bude čipov zasa prebytok. Tak uvidíme, ako sa to celé časom vyvinie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVlastniť auto je zbytočné! Automobilka Lynk & CO ponúka autá formou mesačného predplatného
Nasledujúci článokGordon Murray T.33 predstavuje svoj ďalší počin a znova iba v limitovanej sérií