Domov News Pohon budúcnosti visí vo vzduchu, a to doslova! Prichádza Air Car

Pohon budúcnosti visí vo vzduchu, a to doslova! Prichádza Air Car

Alternatívne zdroje energie pre pohon automobilov sú horúcou témou dnešnej doby. Riešenie náhrady fosílnych palív môže byť všade vôkol nás.

Pohon automobilov dáva zabrať mnohým inžinierom, dokonca im až berie spánok. Stále pokračujeme v hľadaní tej najvhodnejšej alternatívy. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt sa tento nový objav môže zdať ako ideálna varianta. Nie len z finančnej ale aj tej ekologickej stránky veci. Elektromobilita sa umelo tlačí do popredia, aj keď nástupca benzínu a nafty môže zatiaľ driemať niekde úplne inde a bez povšimnutia.

Odpoveď visí vo vzduchu

O čom konkrétne je reč ? Riešenie tejto otázky visí vo vzduchu, a to doslovne ! Na svet sa dostal prvý automobil poháňaný stlačeným vzduchom. Ide o technológiu, ktorá spĺňa prakticky všetky emisné normy a štandardy aj bez použitia batérii a procesu nabíjania. Vozidlo zatiaľ nesie názov “Compressed Air Car” teda v preklade – auto na stlačený vzduch.

Tento model využíva základné zákony fyziky a na pohyn piestov, hnacieho hriadeľu a rotáciu kolies. Využíva teda tlak v uzavretej sústave. No a ako taký model prekonáva elektromobilitu ? Jednoducho bez výfukového systému nedochádza k vzniku škodlivín. No a keďže dnu v automobile nič “nehorí”, nič sa ani neuvoľnuje do ovzdušia. A pre tých, čo majú nos na peniaze je tu ďalšia pozitívna správa. Ono ten vzduch nič nestojí. A rovnako tak pri nižších nákladoch a emisiách neprichádza ani veľký hluk, to vďaka absencii spaľovania pohonnej látky.

Má to aj svoje mínusy

Aby sme však nespomínali iba výhody, pozrieme sa spoločne aj na mínusy pohonu stlačeným vzduchom. Prvou nevýhodou je dosiahnuteľná rýchlosť. Maximum bude hraničiť niekde okolo 70-80 kilometrov za hodinu, čo by plynulosť premávky podstatne narušilo. Ak by sa ponuka pohonného ústrojenstva na stlačený vzduch doplnila o spaľovací motor, prípadne elektromotor, negovali by sa všetky pozitíva spomenuté vyššie.

A ako načerpať stlačený vzduch ? To sa zdá byť ďalšou mínusovou položkou na zozname pohonu na stlačený vzduch. Chcelo by to budovanie novej infraštruktúry s verejne dostupnými vysokotlakovými čerpadlami na napĺňanie nádrží. Tak trošku Sci-fi, keď sa pozrieme akou rýchlosťou pribúdajú nabíjačky pre elektromobily v našej krajine.

Prenesený do reality

Jazda na vzduch môže pôsobiť pomerne zaujímavo až vzrušujúci. Inovátori na seba nenechali čakať a realizovali nejaké tie prototypy. Doviedli to až do funkčného stavu a pomenovali tento svoj počin AIRPod 2.0. Tvorcom tohto modelu je spoločnosť Zero Pollution Motors. Tento model by sa mohol stat ideálnym do mestských podmienok. Síce so slabou dynamikou ale s dojazdom 120 km na jednu nádrž so stlačeným vzduchom.

Doplnenie takejto nádrže by malo trvať zhruba 3 minúty. Motor má objem 0,4 litra a dosiahne výkon necelých 10 konských síl, respektíve 7 kW. Pohon sa prenáša na zadnú nápravu a celková váha takéhoto vozítka dosahuje 350 kg. Rozmery sú veľmi kompaktné. Dĺžka 2,13 metra, šírka 1,5 metra a výška 1,71 metra. A teraz sa podržte ! Objem batožinového priestoru dosahuje 400 litrov. Cena takéhoto diela sa pohybuje na hodnote 10 tisíc amerických dolárov.

AirPod 2 0 -  The Future of Urban Mobility

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutomobilka Koenigsegg predstavila vlastný “zázračný” elektromotor.
Nasledujúci článokMonštrum, ktoré u nás nemá šancu! To je Hennessey VelociRaptor 600