Domov News Bravó, Mazda! Nové SUV CX-60 dostane šesťvalce a pohon zadných kolies (veľká...

Bravó, Mazda! Nové SUV CX-60 dostane šesťvalce a pohon zadných kolies (veľká fotogaléria + video)

Mazda CX-60

V čase, kedy nám mainstreamové značky predstavujú nové SUV vybavené motormi s objemami menšími než PET fľaše od minerálky, prichádza Mazda CX-60, ktorá dostane benzínový aj naftový šesťvalec a pohon zadných kolies. No dobre, príde aj na jeden plug-in hybrid, lebo veď spotreba 1,5 l/100 km vyzerá na papieri vždy dobre.

Mazda CX-60 ako najväčšie SUV japonskej značky predávajúce sa na európskom trhu bude merať do dĺžky 4,7 metra a ponúkne 570-litrový batožinový priestor. A to aj v prípade plug-in hybridu, pretože všetky články lítium-iónových batérií s celkovou kapacitou 17,8 kWh sa zmestili pod sedadlá. Ide vôbec o prvý plug-in hybrid v podaní Mazdy.

Mazda CX-60

Kombinuje známy 2,5-litrový atmosférický štvorvalec s výkonom 192 koní a elektromotor s výkonom 136 koní, pričom systémový výkon tejto pohonnej sústavy je až 328 koní a 500 Nm. To je viac ako 300-koňové plug-in hybridné SUV koncernu Stellantis alebo ako má Toyota RAV4 plug-in hybrid. Kapacita batérií by mala vystačiť na elektrický dojazd okolo 60 km. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h bude trvať len 5,8 sekundy, najvyššia rýchlosť je okrúhlych 200 km/h. Mazda zverejnila aj hmotnosť plug-in hybridu, ktorá je 2.055 kg.

Mazda CX-60

Nové šesťvalce, nová prevodovka, nová platforma, nové všetko

Pod kapotu Mazdy CX-60 s rázvorom osí kolies dlhým 2870 mm sa dostanú aj radové šesťvalcové motory. Na európskom trhu sa avšak bude predávať iba ten naftový. S objemom 3,3 litra a pohonom zadných kolies pôjde o mimoriadne vzrušujúcu alternatívu k dnešným sterilným SUV. Na prianie bude k dispozícii aj pohon všetkých kolies, ktorý bude pre plug-in hybridnú verziu štandardom. O pohon všetkých kolies sa postará elektronicky ovládaná medzinápravová spojka, ktorá umožní zasiahnuť do hry aj kolesá prednej nápravy. Nová je aj prevodovka, ide o 8-stupňový planétový automat, kde bol klasický hydrodynamický menič nahradený viaclamelovou spojkou.

Mazda CX-60

Mazda CX-60 je postavená na úplne novej podvozkovej platforme LPG (Large Product Group) s pozdĺžne uloženými motormi, pohonom zadných alebo všetkých kolies, prednou nápravou s dvojitými lichobežníkmi a viacprvkovou zadnou nápravou. Nakláňanie karosérie v zákrutách bude strážiť elektronický systém Kinematic Posture Control (KPC) pribrzďujúci vnútorné zadné koleso.

Okrem tradičnej luxusnej výbavy sa môžeme tešiť na systém rozpoznávania vodiča podľa očí. Systém následne automaticky nastaví sedadlo, zrkadlá a ovládacie prvky vrátane klimatizácie. Mazda CX-60 sa začne predávať v lete, základná cena je stanovená na 48.890 eur.

V roku 2023 plánuje Mazda uviesť na trh ešte väčšie SUV CX-80, ktoré bude mať 3 rady sedadiel.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tJUlKQ7R0wc]

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNajobľúbenejšou farbou žien je čierna. Tieto autá si ženy kupujú najčastejšie.
Nasledujúci článokNový Ford Mustang California Special. Takto to dopadne keď sa spojí história a súčasnosť