Domov Elektromobilita Audi A6 Avant e-tron concept: priekopník v svetelných efektoch oficiálne (fotogaléria +...

Audi A6 Avant e-tron concept: priekopník v svetelných efektoch oficiálne (fotogaléria + video)

Audi A6 Avant e-tron concept

Nová generácia Audi A6 je na spadnutie. Audi ešte pred uvedením sériového modelu predstavuje koncept s karosériou kombi. Ako sa vám páči nový dizajnový jazyk Audi?

Rovnako ako koncept Audi A6 Sportback e-tron z minulého roka, má aj A6 Avant e-tron concept elektrický pohonný systém založený na platforme PPE. Totožné sú aj vonkajšie rozmery –  4,96 x 1,96 x 1,44 metra.

Dizajn exteriéru

So súčasnou sériovou rodinou modelov e-tron má koncept príbuzné základné charakteristické prvky, akými sú napríklad uzavretá maska chladiča Singleframe či súvislý pás zadných svetiel. Horná zadná časť je tvarovaná tak, aby vytvorila aerodynamicky funkčnú odtokovú hranu. Zadný spojler s farebným lemovaním opticky zvýrazňuje predĺženú, horizontálne orientovanú siluetu auta a zároveň pracuje s prúdením vzduchu na zlepšenie aerodynamiky. V spodnej časti sú zase dva veľkoryso dimenzované výstupy vzduchu zadného difúzora integrované do oblasti nárazníka. Tieto komponenty s farebným lemovaním usmerňujú vzduch prúdiaci pod vozidlom spôsobom, ktorý znižuje turbulencie, čo je ideálna dokonalá kombinácia zníženého aerodynamického odporu a minimalizovaného vztlaku.

Audi A6 Avant e-tron concept

Proporciami pripomína koncept športové auto. Tento dojem zvýrazňujú veľké 22-palcové kolesá, krátke previsy a dynamický oblúk strechy.  Dá sa predpokladať, že sériové auto si ponechá digitálne vonkajšie spätné zrkadlá s kamerou v spodnej časti A-stĺpika v podobnej forme, v akej ich predstavuje koncept. Športovú siluetu zvýrazňuje teplý odtieň sivej s názvom Neptune Valley. Kým farba má v tieni decentný vzhľad, jej plný efekt sa prejaví na slnku a zahaľuje koncept do odtieňov jemne dúhového zlata s efektnými pigmentmi.

Audi A6 Avant e-tron concept

Svetelná technika

Ploché predné a zadné svetlá sú mimoriadne štíhle a v jednej rovine s celkovou kompozíciou línií. Technológie Digital Matrix LED a OLED umožňujú dosiahnuť maximálny jas a širokú škálu funkcií aj s minimálnou plochou, pričom zároveň dokážu ponúknuť prispôsobiteľné svetelné podpisy. Audi tvrdí, že koncept obsahuje množstvo nových funkcií a možností personalizácie do svojich osvetľovacích jednotiek. Na každej strane karosérie sú totiž zabudované tri malé LED projektory s vysokým rozlíšením, ktoré po otvorení dverí premieňajú zem pod nimi na javisko – dynamické svetelné efekty vítajú cestujúcich správami v ich vlastnom jazyku. Okrem one element show majú tieto osvetlenia aj bezpečnostnú funkciu. Zobrazujú na zem tiež varovné symboly, ktoré napríklad upozornia cyklistu, že sa chystajú otvoriť dvere auta. Ďalšie štyri LED projektory s vysokým rozlíšením nenápadne integrované do rohov vozidla generujú projekcie smerových svetiel. Dizajn týchto projekcií je možné podľa potreby upraviť tak, aby zodpovedal rôznym trhom a regiónom.

Audi A6 Avant e-tron concept

Audi hovorí, že predné svetlomety Digital Matrix LED dosahujú takmer filmovú kvalitu. Ak napríklad automobil počas nabíjania zaparkuje pred stenou, vodič a pasažieri môžu stráviť čas hraním videohry premietnutej na ňu. Namiesto na malej obrazovke v kokpite uvidia virtuálnu krajinu svojej hry premietanú na stenu vo formáte XXL. Zadná časť obsahuje novú generáciu digitálnych prvkov OLED, ktoré ako súvislý pás svetiel pôsobia ako displej. Môžu byť tiež použité na vytváranie takmer neobmedzených prispôsobiteľných variácií digitálnych svetelných podpisov a dynamických svetelných displejov, ktoré možno prispôsobiť osobnému vkusu zákazníka.

Novinkou v zadných svetlách je trojrozmerná architektúra digitálnych prvkov OLED, ktorá umožňuje dokonale integrovať nočný dizajn do celkového vzhľadu. To umožňuje zažiť dynamickú svetelnú šou nielen v dvoch rozmeroch, ale teraz už aj s 3D priestorovým efektom. Automobil je schopný prostredníctvom inteligentnej konektivity vysielať aj varovné signály ostatným účastníkom cestnej premávky, čím zvyšuje bezpečnosť nielen posádky vozidla, ale aj tých účastníkov, ktorí sú na dohľad vozidla.

Audi A6 Avant e-tron concept

Podvozková platforma

Ako sme už spomínali na začiatku, koncept je postavený na platforme Premium Platform Electric (skrátene PPE). Kľúčovým prvkom tejto platformy je batériový modul medzi nápravami, ktorý pojme približne 100 kWh elektrickej energie. Budúce vozidlá rodiny e-tron budú samozrejme dostupné vo verziách s pohonom všetkých kolies, o čom sa postarajú dva elektromotory namontované na oboch nápravách. Základné verzie s jedným elektromotorom na zadnej náprave budú optimalizované na minimálnu spotrebu a maximálny dojazd.

Dva elektromotory dodávajú celkový výkon 350 kW (476 koní) a krútiaci moment 800 Nm. Predné kolesá Audi A6 Avant e-tron concept sú spojené pomocou päťprvkovej nápravy špeciálne optimalizovanej pre elektrické vozidlá, vzadu sa nachádza viacprvková náprava. O komfort počas jazdy na akomkoľvek povrchu sa stará vzduchové odpruženie s adaptívnymi tlmičmi.

Audi A6 Avant e-tron concept

Srdcom pohonu nielen Audi A6 Avant e-tron concept, ale všetkých budúcich modelov stojacich na platforme PPE, bude 800-voltová nabíjacia technológia. Na rýchlonabíjacích staniciach je tak možné vo veľmi krátkom čase nabiť batériu výkonom až do 270 kW. Len 10 minút tak bude trvať nabitie auta na viac ako 300 kilometrov. A za menej ako 25 minút nabijete 100 kWh batériu z 5 na 80 %.

Audi uvádza, že koncepčný automobil zrýchli z 0 na 100 km/h za menej ako 7 sekúnd. Pripravované výkonnejšie modely to však budú vedieť zvládnuť pod 4 sekundy.

Fotky interiéru Audi zatiaľ nezverejnilo.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ULskrwAZstw]

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAston Martin V12 Vantage. Enormný výkon a maximálka cez 320 km/h
Nasledujúci článokVodík má budúcnosť. Dôkazom je model iX5 Hydrogen od BMW