Domov News Aston Martin V12 Vantage. Enormný výkon a maximálka cez 320 km/h

Aston Martin V12 Vantage. Enormný výkon a maximálka cez 320 km/h

Aj súčasná generácia Aston Martinu Vantage konečne dostáva V12. Bohužiaľ to má byť naposledy. Aston Martin V12 Vantage sa tak lúči za obrovského potlesku.

Aston Martin Vantage bol v predošlej generácii dostupný s motorom V12 od roku 2013 až do roku 2018. Najmenší model značky s obrovským motor všade pútal pozornosť. Teraz nastal čas týmto klenotom pod prednou kapotou obdarovať aj najnovšiu generáciu obľúbeného kupé.

Aston Martin V12 Vantage
Už na pohľad zmena.

Hneď pri prvom pohľade vám musí byť jasné, že sa nejedná o klasický Vantage. V prednej časti ešte viac ako pri bežnej verzii dominuje mriežka chladiča, ktorá je o 25% väčšia. Jej úlohou nie je len esteticky vylepšiť prednú časť auta. Obrovský motor pod kapotou treba aj nejakým spôsobom chladiť. Preto novinka dostala aj nový ventilačný otvor na prednej kapote. Celkový vzhľad v prednej časti dotvára nový splitter. V zadnej časti si okamžite všimnete celkom mohutné zadné krídlo, ktoré pri najvyššej rýchlosti produkuje prítlak rovnajúci sa hmotnosti 240 kg. Nový je aj zadný difúzor, ktorý taktiež narástol a na agresivite pridáva aj dvojitá koncovka výfuku ktorá sa z krajov presunula do stredu. Novými sú aj 21-palcové disky kolies, ktoré na váhe ušetrili 8 kilogramov. Samozrejme, všetko závisí od konfigurácie a tak pokiaľ vám to nie je po chuti, váš nový miláčik môže byť aj bez krídla, respektíve s rôznymi doplnkami.

Aston Martin V12 Vantage
Aston Martin V12 Vantage
Individualizačný program Q.

Tento program, kladúci dôraz na interiéry Astonov nesmie chýbať ani pri vrcholnej verzii malého Vantage. Koniec koncov interiér modelu s 12 valcami vychádza z klasického modelu. V interiéri nájdeme napríklad nové logá V12 alebo nové kožené sedadlá s prívlastkom Sport Plus. Okrem toho dostanete nový volant, stropnice z alcantary alebo 8 palcový displej infotainmentu. V rámci odľahčovania môžete siahnuť po ľahších kobercoch alebo karbónových sedadlách, ktoré ušetria 7,3 kg. Ak by sa vám zažiadalo po vyššom komforte, Aston Martin vám za príplatok vráti kúsok zvukovej izolácie, ktorá bola odstránená kvôli váhe.

Aston Martin V12 Vantage
To najlepšie na koniec.

Čerešničkou na torte je samotný motor. Pod prednou kapotou sa ukrýva obrovský motor V12 s objemom 5,2 litra, ktorý je dopovaný dvojitým preplňovaním. Pre predstavu, oproti klasickému modelu s V8 má táto verzia o 190 koní a 68 Nm vyšší výkon. Celkovo tak produkuje rovných 700 koní a krútiaci moment dosahuje hodnoty 753 Nm. Vďaka tomu dokáže novinka akcelerovať z miesta na 100 km/h za veľmi slušných 3,5 s a maximálna rýchlosť je až 322 km/h. Najnovší prírastok však prišiel o manuálnu prevodovku a tak je dostupný len s 8-stupňovým automatom ZF. Prevodovka samozrejme dostala novú kalibráciu, vďaka ktorej ponúkne skvelé reakcie. Keď sa už auto rozbehne, treba ho aj zastaviť. Nový Vantage má štandardne karbón-keramické brzdy, ktoré pomohli znížiť hmotnosť až o 23 kg a mali by vydržať teploty až 800 °C. Vyrobených bude len 333 kusov a nikoho neprekvapí informácia, že už sú všetky kusy predané.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmedia.astonmartin.com
Predchádzajúci článokAké stierače kúpiť a ako ich vymeniť, oplatí sa experimentovať? Poradíme vám…
Nasledujúci článokAudi A6 Avant e-tron concept: priekopník v svetelných efektoch oficiálne (fotogaléria + video)