Domov Elektromobilita Na čo sa pripraviť, keď si chcete kúpiť elektromobil?

Na čo sa pripraviť, keď si chcete kúpiť elektromobil?

Elektromobilita je budúcnosť a obľuba áut na elektrický pohon stúpa aj u nás. Ich počet však stále nie je dosť vysoký a predaj stopuje aj niekoľko faktov, ktoré popularite práve veľmi nenahrávajú. Na čo by ste sa mali pripraviť s kúpou elektromobilu?

Elektromobily zažívajú veľmi dobré obdobie, no ich počet na našich cestách stále nie je taký, aký by mohol byť. Čo brzdí predaj a na čo by ste sa mali pripraviť, ak chcete vlastniť elektromobil?

Vyššia kúpna cena

Mnohých potenciálnych zákazníkov odradí od kúpy elektromobilu jeho cena. Tá je totiž o niečo vyššia než v prípade klasického auta so spaľovacím motorom. Na druhej strane, keď si spočítate budúce náklady, v konečnom dôsledku napokon s elektromobilom ušetríte. Najmä v súčasnosti, keď ceny pohonných hmôt dosahujú enormné výšky, vaša peňaženka s elektromobilom nebude trpieť. Nenechajte sa teda vyššou počiatočnou investíciou odradiť.

Nedostatok dobíjacích staníc

Keď už sa miska váh pohne smerom ku kúpe, môžete naraziť na ďalší problém. A tým je nedostatočná infraštruktúra dobíjacích staníc. Na Slovensku je momentálne 1020 dobíjacích bodov, z toho len 59 sú ultrarýchle UFC/HPC nabíjačky. S podporou elektromobility na Slovensku sa počíta aj do budúcna a neustále sa budujú nové dobíjacie stanice, no rozvoj nie je vždy taký rýchly, ako by bolo potrebné a nedostatočný počet dobíjacích miest tak mnohých od kúpy elektromobilu odradí.

Krátky dojazd

Jedným z kľúčových faktorov pri kúpe auta je jeho dojazd. Pri elektromobiloch je dojazd, v prípade tých najvýkonnejších modelov, až 500 km na jedno nabitie. To bohato stačí na pohyb po meste, presune na kratšie trasy napríklad do práce do vedľajšieho mesta alebo na kratší výlet. Je tak potrebné si naozaj premyslieť, na aké účely plánujete elektromobil využívať. Ak ho totiž budete chcieť využiť aj na cestu napríklad do Chorvátska, tak vás pravdepodobne cesta elektromobilom bude stáť veľa nervov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAuto nemusíte vnímať len ako dopravný prostriedok
Nasledujúci článokChcete vedieť ako sa vyrába Porsche 911 GT3? Pozrite si časozberné video