Domov News Škoda presunula výrobu káblových zväzkov z Ukrajiny do Mladej Boleslavi. Čo bude...

Škoda presunula výrobu káblových zväzkov z Ukrajiny do Mladej Boleslavi. Čo bude ďalej?

Zdroj: Škoda Kvasiny

V Mladej Boleslavi sa spustila výroba káblových zväzkov do vozidiel koncernu VW. Táto výrobná linka predtým fungovala na Ukrajine. No konflikt spôsobil presun tejto linky do Českého automobilového mesta číslo jeden. Spolu s linkou sa sem presunulo 35 pracovníkov.

V Mladej Boleslavi sa momentálne v rámci spomenutej linky z Ukrajiny vyrábajú káblové zväzky pre vozidlá Volkswagen Crafter a Transporter T6. Škoda v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch využije výrobnú kapacitu linky a do výroby sa tak dostanú káblové zväzky aj pre ich modely. Pracovníčky, ktoré spolu s linkou dorazili z vojnou skúšanej Ukrajiny, môžu očakávať aj príchod svojich rodín. Tieto slová prezradil médiám člen predstavenstva Škoda Auto Karsten Schnake a výkonný riaditeľ PEKM Kabeltechnik Jan Chabera.

Zdroj: Škoda Kvasiny
Enyaq zatiaľ stojí

Aktuálne Škoda čelí problému s úplným odstavením výroby modelu Enyaq, kvôli chýbajúcim komponentom, medzi ktoré patria aj káblové zväzky. Podľa Jana Melichara, vedúceho oddelenia nákupu pre konektivitu v Škoda Auto, však tento problém príchodom ukrajinskej linky problém nevyriešia. Prísľubom však je, že dodávateľ káblových zväzkov pre modely Enyaq už obnovil svoju výrobu a tak sa možno čoskoro dočkáme aj obnovenia výroby modelu Enyaq.

Aj napriek faktu, že výroba na Ukrajine beží, nie je možné naplniť plnú výrobnú kapacitu a Škode tak vznikajú isté medzery. Rýchla reakcia s presunom výroby z Ukrajiny do Českej republiky ihneď po začiatku ruskej invázie môže pomôcť. Pracovníci prišli do Česka iba nedávno a pracovali na dokončení stavby výrobnej linky. Firma PEKM Kabeltechnik plánuje zaplniť v priebehu tohto roka kompletne celú halu a zabezpečiť tak prácu pre viacej ľudí. Či sa bude jednať o pracovníkov z Ukrajiny zatiaľ jasné nie je.

Nové linky, väčšia kapacita

Do Česka sa presunula výrobná linka z mesta Ľvov. Celkovo spolu s linkou prišlo 35 pracovníkov. Dcérska spoločnosť PEKM na Ukrajine tam celkovo zamestnáva až 1 200 ľudí. Pôvodne malo prísť až 50 pracovníkov, no 15 z nich si tento presun rozmyslelo. Škoda chce byť nápomocná aj čo sa týka presunu rodín pracovníkov z Ukrajiny do Českej republiky, ak prejavia o takýto krok záujem.

Keďže výroba na Ukrajine sa nezastavila úplne, spoločnosť sa chystá simultánne vyrábať aj na Ukrajine aj v Českej republike. Ďalšie linky, ktoré vzniknú v Boleslavskom závode už nepresunú z Ukrajiny ale vyrobia nové. V prípade, že by sa obmedzili výrobné kapacity na Ukrajine, Boleslavský závod môže nahradiť vzniknuté medzery vo výrobe.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoCZ
Predchádzajúci článokTEST Dacia Logan 1.0 TCE LPG – plynová racionalita
Nasledujúci článokNapriek problémom v automobilovom svete Hyundai predáva autá ako na bežiacom páse.

1 COMMENT

  1. […] Škoda presunula výrobu káblových zväzkov z Ukrajiny do Mladej Boleslavi. Čo bude ďalej? […]

Comments are closed.