Domov Doprava Získať vodičský preukaz bude po novom ťažšie. Čo všetko sa zmení?

Získať vodičský preukaz bude po novom ťažšie. Čo všetko sa zmení?

Ak sa chystáte požiadať o vodičský preukaz a chcete všetko absolvovať po starom, mali by ste sa poponáhľať. Budúci rok totižto prinesie zmeny, po ktorých sa skúšky v autoškolách sprísnia.

Získať vodičský preukaz bude o niečo ťažšie ako doteraz. Od budúceho roka dôjde k zmenám finálnych skúšok na získanie vodičského oprávnenia. Po novom testy vygeneruje počítač. Testy sa nebudú vypĺňať v autoškolách ale na dopravných inšpektorátoch či okresných úradoch. Tieto zmeny majú svoj pôvod v novelizovanom zákone o cestnej premávke. V praxi to znamená, že testy budú o niečo náročnejšie ako tie aktuálne.

Každý bude iný

Vo všeobecnosti dnes platí, že uchádzači o udelenie vodičského preukazu musia zvládnuť ako prvý test, ktorý tvorí 27 otázok. Jeho cieľom je preveriť znalosti a vedomosti z pravidiel cestnej premávky. Na test má každý z uchádzačov 20 minút a ak ho úspešne zvládne, nasleduje skúška v praxi. Január 2023 však zmení zaužívané pravidlá a tvorbu testov si prevezme na starosť počítač. Všetci žiadatelia o udelenie vodičského oprávnenia dostanú nový a jedinečný test. Testy sa budú líšiť aj v prípade jednotlivých skupín vodičských oprávnení.

Z pôvodných 27 otázok v aktuálnych testoch narastie počet až na 40. Keďže sa zvýši počet otázok, predĺži sa aj čas na vypracovanie z pôvodných 20 minút na 30 minút. Ako uvádza Ministerstvo vnútra SR v systéme bude 1500 otázok, určených samotným ministerstvom, z ktorých potom počítač náhodne vygeneruje už spomínaný počet otázok do testu. Maximálny počet bodov, ktoré bude študent môcť dosiahnuť je 100 bodov, pričom minimálne 90 bodov potrebuje na to aby úspešne test zvládol. Ak študent testom neprejde po novom bude mať 3 opravné pokusy na vyplnenie testu. Rozšíria sa aj tematické okruhy testov. Vodiči sa tak popasujú s tematickými okruhmi o zásadách bezpečnej jazdy, musia zvládnuť teóriu vedenia vozidla či pravidlá správania sa pri dopravných nehodách. Možnosť absolvovať test bude iba prostredníctvom aplikácie v počítačoch. Tieto počítače umiestnia buď na dopravnom inšpektoráte alebo na okresnom úrade.

Lepšie pripravení ?

Testy tak vyhodnotí počítač a uchádzač dostane informáciu, či úspešne zvládol teoretickú skúšku, alebo ho prípadne čaká reparát. V rámci novely zákona sa zmení aj priebeh celej skúšky. Dnes sa uchádzači po úspešnom absolvovaní testu presunú k praktickej skúške. Všetko tak absolvujú v rámci jedného dňa. Po úprave od budúceho roka 2023 musí uchádzač o vodičské oprávnenie počkať na praktickú skúšku s policajtom 7-10 dní. Nové skúšky a postupy majú za cieľ znížiť nehodovosť na našich cestách a lepšie pripraviť nových vodičov na zvládnutie rozličných situácii v premávke.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNoviny.sk
Predchádzajúci článokPoužité akumulátory z Audi e-tron pomôžu ženám v Indii. Ako?
Nasledujúci článokTesty Euro NCAP začínajú byť iba o peniazoch. Renault chce zmenu crashtestov