Domov News Porsche 963 mieri na trať s jediným cieľom – vyhrávať

Porsche 963 mieri na trať s jediným cieľom – vyhrávať

Porsche má jednu z najbohatších histórií v motoristickom športe zo všetkých automobilových značiek. Ich nový model Porsche 963 sa pokúsi rozšíriť odkaz Stuttgartskej firmy, keď budúci rok začne brázdiť pretekárske trate.

Model 963, ktorý odhalili na Goodwood Festival of Speed ​​2022, bude súťažiť v roku 2023 na Majstrovstvách sveta vo vytrvalostnom jazdení a na americkom šampionáte IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Tento seriál odštartuje 24-hodinovým podujatím Daytona v januári 2023. Potom následne seriál zavíta na okruhy v Le Mans, Sebringu a Road Atlanta. Neskôr v tomto roku sa predstaví v Bahrajne, iba nesúťažne v rámci propagácie vývojového programu Porsche.

Iba mierne úpravy v porovnaní s prototypom

Po niekoľkých úspešných rokoch v Le Mans v nedávnej histórii Porsche ohlásilo v roku 2018 odchod. Ale príchod modelu s označením 963 znamená návrat do najvyššej triedy vytrvalostných pretekov. V súlade s predpismi LMDh je Porsche 963 založené na podvozku kategórie LMP2 (trieda pod LMDh), ktorý dodáva spoločnosť Multimatic. Táto firma sa podielala aj na vývoji cestného modelu Ford GT a vyvinuja aj odpruženie pre model 296 GTB Assetto Fiorano od Ferrari.

Aerodynamická karoséria modelu 963 nesie klasický športový tvar prototypu. Pravidlá LMDh však viedli k určitým rozdielom v porovnaní s jeho predchodcom, 919 Hybrid. Sveltomety modelu 963 sú menšie, ale na kryte motora sa stále nachádza obrovská plutva, ktorá vedie až k obrovskému zadnému spojleru.

Základy v RS Spyder

Pod karosériou sa nachádza 4,6-litrový motor V8 s dvojitým turbom s výkonom 671 koní. Tento nový motor má základ v rovnakom motore, aký nájdeme v civilnom automobile Porsche 918 Spyder. Spyder uviedli na trh ešte v roku 2013, pričom DNA motora siaha až k inému bývalému vytrvalostnému špeciálu Porsche, modelu RS Spyder.

„Po 7 889 testovacích kilometroch počas prvej polovice roku 2022 sme na veľmi dobrej ceste, ale do začiatku budúcej sezóny je stále čo robiť,“ povedal Thomas Laudenbach, viceprezident Porsche Motorsport. “Naše nové Porsche 963 by malo pokračovať v odkaze legendárnych modelov, ako sú 917, 935, 956, 962 a 919.” Nemecký tím tiež potvrdil zostavy jazdcov pre nové auto. Budúci rok budú za volantom sedieť Kévin Estre, Michael Christensen, André Lotterer, Laurens Vanthoor, Matt Campbell, Mathieu Jaminet, Dane Cameron a aj bývalý pretekár F1 Felipe Nasr.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokMercedes-Benz Vision EQXX prekonal svoj vlastný rekord v dojazde. Tomuto číslu neuveríte
Nasledujúci článokTEST Mercedes-Benz EQB – Kompaktný sedemmiestny elektrický Mercedes