Domov News Tour de France nie sú len bicykle. Viete aké funkcie plnia vozidlá...

Tour de France nie sú len bicykle. Viete aké funkcie plnia vozidlá na pretekoch?

Zdroj: WeLoveCycling.com

Tour de France je obrovská udalosť nielen pre fanúšikov cyklistiky. No okrem cyklistov na trati možeme vidieť aj veľké množstvo sprievodných vozidiel. Pre organizačné, tímové, manažérske a podporné posádky je ročne poskytnutých približne 210 áut najmä značky Škoda. Poďme si ich prejsť podľa toho, aké funkcie plnia.

Riaditeľské autá a vozidlá iných vysokých úradníkov Tour de France

Tento rok dostala česť viesť pelotón opäť špeciálne upravená verzia vozidla ŠKODA ENYAQ iV, na ktorom sa bude pohybovať riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme a riaditeľka Tour de France Femmes Marion Rousse. Nápadné a dobre známe SUV vo farbe „Velvet Red“ sa používa ako mobilné veliteľské centrum. Je vybavené obojsmerným rádiom, šiestimi anténami, zaťahovacím panoramatickým strešným oknom a všetkým vybavením, ktoré riaditelia pretekov a ich posádka potrebujú počas štyroch týždňov. Medzi neštandardné prvky výbavu patria aj držiaky na šampanské. Rádiový systém sa používa na komunikáciu s traťovými komisármi a ďalšími činovníkmi Tour. Tí  jazdcom asistujú na ceste a jazdia v autách rovnakej farby.

Zdroj: WeLoveCycling.com

Auto nie je ťažké rozpoznať uprostred ruchu Tour vďaka zákazkovým nálepkám, charakteristickému žltému štítu predného skla a skutočnosti, že riaditelia Tour často sledujú a vyhodnocujú situáciu stojac cez strešné okno. Dokonca aj samotný štart pretekov sa odohráva cez strešné okno mávaním vlajky na takzvanom „nultom kilometri“.  Všetky tieto úpravy sa montujú, upravujú a pripravujú na svoj veľký deň v „prísne tajnej“ dielni v Českej republike.

Tímové autá

Dôležitosť tímových áut Tour de France, nemožno naozaj preceňovať. Ich kabíny a strechy sa počas pretekov stávajú preplnenými opravárenskými dielňami, stanicami prvej pomoci a dodávateľmi náhradných dielov. Vo výbave nájdete aj občerstvenie a miesto na výmenu komponentov. Vďaka tomu sa stávajú nástrojom úspechu tak jednotlivých jazdcov, ako aj celého tímu. Autá majú pridelené poradie v závislosti od poradia vedúceho cyklistu tímu. Rovnica je jednoduchá: čím bližšie k pelotónu, tým menej sekúnd sa dostane k jazdcovi v problémoch. Jediný, kto môže vydať povolenie na prelomenie uvedenej hodnosti, je riaditeľ pretekov a tímové autá majú priamu rádiovú horúcu linku na ich vedúce vozidlo.

Zdroj: WeLoveCycling.com

Riešenie problému príliš neskoro môže stáť tím etapové víťazstvo alebo možno aj zelený či žltý dres. Preto potrebujete za volantom trénovaných a úplne sústredených jedincov. Ako povedal Ronny Lauke, spoluzakladateľ a tímový manažér CANYON//SRAM Racing a športový riaditeľ Tour de France Femmes avec Zwift: „Podľa mňa je dôležité, aby boli jazdci bývalí cyklisti. Pretože je ťažké predvídať pohyby pelotónu niekoľkých stoviek jazdcov, ktorý v určitých situáciách reaguje inak. Ste zodpovedný za zdravie a pohodu športovcov – sú najzraniteľnejším článkom v našom dopravnom reťazci.“

Neutrálne podporné autá a VIP

Pravidelným fanúšikom Tour môže potrvať si zvyknúť na nový odtieň automobilov v pelotóne. Neutrálne podporné autá majú od roku 1977 žltú farbu. Minulý rok prevzal dodávateľa podporných posádok japonský gigant Shimano. Automobily využívané ako neutrálne podporné autá zmenili kabáty na kráľovskú modrú. Títo „anjeli na štyroch kolesách“ sú pripravení pomôcť každému jazdcovi v núdzi, keď sú ich vlastné tímové autá zapojené niekde inde alebo príliš ďaleko.

Zdroj: WeLoveCycling.com

Jedno auto sa tiež drží v blízkosti áut riaditeľov pretekov s tromi bicyklami špeciálne upravenými pre prvých troch uchádzačov o všeobecnú klasifikáciu, pre prípad, že by mali smolu. Zvyčajne neutrálne podporné autá majú vo výbave náhradné pneumatiky, reťaze a dokonca aj spomínane celé bicykle. Do ich výbavy patria užitočné veci ako sú pláštenky alebo energetické gély a nápoje.

A v neposlednom rade špeciálna flotila automobilov ŠKODA umožňuje niekoľkým šťastným výhercom zažiť najdôležitejšiu prehliadku ich života. Každý rok sa losuje VIP Hospitality Program, v rámci ktorej niekoľko fanúšikov dostane možnosť byť čo najbližšie k Tour s all inclusive servisom. Víťazi si môžu užiť tri dni šoférovania vo vozidlách vrátane jazdy pred pelotónom, preletu helikoptérou nad pretekárskymi jazdcami a malebnou krajinou a preslávenou francúzskou kuchyňou a pohostinnosťou.

Zdroj: WeLoveCycling.com

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJwelovecycling.com
Predchádzajúci článokOpel Corsa 40 Years – štýlová limitka do mesta
Nasledujúci článokROZHOVOR: Prichádza nová automobilka MG, kedy a aké modely prinesie a čo servis a záruka?